Umorni ste, a morate ostati budni: Ovo su načini kako da to ostvarite

Radiosarajevo.ba
Umorni ste, a morate ostati budni: Ovo su načini kako da to ostvarite
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Postoji mnogo načina da ostanete budni kada vam se spava, a to nije kafa.

Stoga, ako se osjećate pospano ili ste umorni nemojte prvo posegnuti za kofeinom. Ovih 14 stvari pomoći će vam da se opustite i odmorite, ostanete budni i fokusirani, piše 24sata.hr.

1. Vitamin D

Sve što trebate je igrati se s djecom vani, prošetati psa ili otići u šetnju. Kao i uvijek, ako planirate biti vani duže vrijeme, obavezno se namažite kremom sa zaštitnim faktorom. Hrana poput ribe, žumanjka te obogaćenog mlijeka i žitarica također su ukusni izvori D vitamina.

2. Pijte (puno) vode

Voda pomaže da se naša tijela kreću. A umor je siguran znak da naše tijelo ne dobiva dovoljno vode. Boce za višekratnu upotrebu čuvajte u torbi, na stolu i u automobilu. Imat ćete naviku hidratizirati se tokom dana.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

3. Meditirajte

Roditeljstvo je beskrajan krug aktivnosti, domaćih zadaća, obaveza i svakodnevnih iznenađenja koja nas drže. Ponekad kafa koju pijemo ne bi li ostali budni, samo nas čini manje fokusiranima. Samo 5- 10 ili 15-minutni odmor i meditacija pomoći će vam da se opustite i odmorite.

4. Eterična ulja

Prirodna i bez hemikalija, mogu vam pomoći kod stresa, raspoloženja i energije. Ljubitelji ulja preporučuju mentol i grejp za pojačavanje energije te muškatni oraščić za fokusiranje.

5. Smanjite šećer

Hrana s visokim šećerom može uzrokovati porast šećera u krvi, što ima kratkotrajni učinak da se osjećate dobro. Probajte piti što više vode i grickati neke zdrave grickalice poput badema, indijskog oraščića, oraha i slično.

6. Muzika za opuštanje

Zamislite svoju omiljenu pjesmu. Muzika je dizalo raspoloženja, pa upalite svoje omiljene pjesme dok spremate večeru, čistite kuću, organizirate ormar i slično.

7. Odmaknite se od ekrana

Bilo da su to naši telefoni, tableti ili radna računala, noću nas mogu još duže držati budnim što će rezultirati nedostatkom sna. Također, mogu nas još više iscrpjeti.

8. Hrana protiv umora

Bob je jako dobar protiv umora. Probajte ga što češće uvrstiti u svoja jela, barem jednom sedmično. Za nešto slatko, lubenica je izvrstan izvor B6 i citrulina, aminokiseline koja pogoduje radu srca i imunološkog sistema.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

9. Vježbanje

Koliko god bilo teško prikupiti volju za vježbanjem, ono je jako dobro za vaše zdravlje. Ako ne volite intenzivne treninge pokušajte trenirati odnosno plesati uz muziku. Osim toga, danas postoji mnoštvo vježbi za koje vam ne treba niti teretana, a niti oprema.

10. Ako niste raspoloženi za nešto, recite ne

Često se negdje žurimo, trčimo. Pokušavamo obaviti sve u jako malo vremena. No umjesto da pokušavate sve to obaviti, probajte jednom to odgoditi ako se može ili jednostavno nešto preskočiti. Ostavite malo vremena za sebe i druženje sa svojom porodicom.

11. Budite društveni

Izolacija može dovesti do umora i depresije, stoga je važno družiti se s prijateljima i porodicom, posebno u ovom vremenu društvenog distanciranja. Pokušajte s preko video poziva igrajte neke zanimljive igre.

12. Probudite se rano

Probajte se dignuti što ranije. Uživat ćete u danu, bolje ćete se osjećati, a i iskoristit ćete ljepotu jutra.

13. Vrijeme za sebe

Sada je idealno vrijeme da si posvetite barem sat vremena i odradite si manikuru, stavite masku na lice, isprobate onaj novi piling ili novu masku za kosu.

14. Ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu. Svi smo dosta puta to čuli. No, koliko se nas zapravo toga pridržava?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije