Noćna mora svih roditelja: Šta uraditi ako se dijete počne gušiti

Radiosarajevo.ba
Noćna mora svih roditelja: Šta uraditi ako se dijete počne gušiti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Svaki roditelj koji je doživio da se dijete zagrcne i počne gušiti progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori riječ.

Strah od ovoga prisutan je kod svakog roditelja. Zato je dobro znati šta učiniti.

Brza reakcija je nužna jer djetetov mozak bez kisika može izdržati svega nekoliko minuta.

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje.

Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa.

Ilustracija - undefined

Foto: Thinkstock: Ilustracija

Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece.

Bebu treba polegnuti na leđa (tako da je glava niže od prsa) i pritisnuti nekoliko puta na tačku neposredno ispod vrha prsne kosti.

Kod djece starije od godinu dana Heimlichov zahvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini - dijelovi kockica, dugmići... 

Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitnu posjetu doktoru, piše 24sata.hr.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije