Hrabri dječak iz Konjica za Radiosarajevo.ba: Išao sam da odbranim živote

M. R. S.
Hrabri dječak iz Konjica za Radiosarajevo.ba: Išao sam da odbranim živote
Foto: Privatni album / Ali Sarajlić

Ljudski životi su najvažniji, išao sam da ih odbranim.

Ove riječi izgovorio je, ne odrastao čovjek, već dječak čije će ime ostati upamćeno jer je u pitanju heroj koji je sa svojih 15 godina proteklih dana išao gasiti požar u konjičkoj općini.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Ali Sarajlić iz sela Bušćak kod Buturović polja je dodao da se nije nadao medijskoj pažnji, i da mu je to malo neobično jer je, smatra, uradio normalnu stvar.

„I kuće su bile ugrožene. Osjetio sam potrebu da ih odbranim“, rekao je Ali.

Na pitanje otkud tolika odgovornost jednostavno odgovara da su njega, baš kao i druge mještane, roditelji odgojili i naučili ljudskim vrijednostima.

Kako nam je rekao Alijev otac Sejo, požar su mještani gasili šest dana. Prvih nekoliko sami, dok nisu stigli vatrogasci.

Hrabri Ali sam priča da je prvo bio veza između ljudi koji su gasili požare, a donosio je i hranu i vodu.

Nismo vodom gasili nego smo koristili grablje. Sklanjali lišće ispod drveća da se spriječi širenje. Snalazili smo se“, istakao je Ali, koji će se susresti i s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Kazao je da je malo umoran jer je svih šest dana i dvije noći išao gasiti vatru.

Pomenuli smo i fotografiju koja je postala viralna, na kojoj se vidi kako je od umora usnuo na hladnoj zemlji, glave naslonjene na kamen.

Heroji: Dječak iz Konjica cijelu noć se borio s vatrom, a onda je zaspao na zemlji

Bosna i Hercegovina ima svog novog heroja. Tako kažu ne samo Konjičani, već brojni Bosanci i Hercegovci koji ovih dana dijele, sada već viralnu fotografiju četrnaestogodišnjeg dječaka iz Klisa, Buturović Polje. S ocem Sejom Sarajlićem, zajedno je gasio požar koji je prethodnih dana prijetio njihovom mjestu.


Pa malo sam prikunjao“, šali se Ali.

Njegov otac je preponosan na svog Alija.

„Odemo naveče i gasimo do 3 ujutro, pa u šest opet zvoni telefon da pomognemo. Bila su ugrožena i druga sela, a teren nepristupačan. Bili su to teški trenuci, i velika odgovornost zbog Alija. Ponosan sam na njega, na njegove godine“, istakao je za Radiosarajevo.ba Sejo Sarajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije