Italijanski svećenik odrekao se respiratora u korist mlađe osobe, preminuo je

Radiosarajevo.ba
Italijanski svećenik odrekao se respiratora u korist mlađe osobe, preminuo je
Foto: Twitter / don Giuseppe Berardelli

U vrijeme kada u Italiji dnevno obolijevaju hiljade ljudi od COVID-19, zemlja broji više od 6.800 umrlih, kada se grčevito bore za živote, jedan svećenik se odrekao respiratora koji mu je trebao kako bi mlađa osoba dobila šansu.

Tu mlađu osobu nije poznavao. Svećenik je nakon toga preminuo, a o njegovom nadljudskom činu piše cijela Italija.

Mediji pišu da je don Giuseppe Berardelli, koji je zadnjih 14 godina služio u mjestu Casnigu, dobio respirator od svojih župljana.

Njegova župa pripada Biskupiji Bergamo na sjeveru zemlje. Bergamo je područje najteže pogođeno zarazom u Italiji.

Prije nekoliko dana 72-godišnjem je svećeniku dijagnosticiran koronavirus, te je primljen u bolnicu u Lovereu. Tamo je na kraju i preminuo.

Svjedoci su istakli da je „umro kao svećenik“, piše magazin Araberara.

„Duboko me dirnulo što se don Giuseppe, kojem je župna zajednica kupila respirator, odrekao respiratora u korist nekog mlađeg“, izjavio je zdravstveni radnik staračkog doma San Giuseppe u Casnigu.

Na mrežnim stranicama doma uputili su poruku voljenom svećeniku.

„On je bio jedan od onih svećenika koji je slušao sve, znao je slušati i ko god mu se obratio znao je da može računati na njegovu pomoć. Kad god bi prolazio na svom skuteru, uvijek je bio dobro raspoložen i prepun entuzijazma. Našoj zajednici davao je mir i radost“, rekla je Clara Poli, dugogodišnja gradonačelnica mjesta Fiorana u kojem je svećenik nekada služio.

Nastavak užasa u Italiji: Nakon dva dana ponovo veliki rast broja smrtno stradalih

Izgleda da su preuranjene bile ocjene o smirivanju pandemije virusa COVID-19 u Italiji nakon što je u prethodna dva dana u ovoj zemlji zabilježen pad broja smrtno stradalih i oboljelih. Naime, u posljednja 24 sata od posljedica zaraze virusom COVID-19 u Italiji umrle su 743 osobe pa je broj smrtno stradalih narastao na 6.820.

Od don Giuseppea oprostio se i otac James Martin.

Na svom Twitter profilu prenio je priču o herojskom činu don Giuseppea. Uporedio ga je sa svetim Maksimilijanom Kolbeom, koji je u nacističkom logoru Auschwitz dobrovoljno dao svoj život kako bi spasio drugog čovjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije