Nastavak užasa u Italiji: Nakon dva dana ponovo veliki rast broja smrtno stradalih

J. M.
Nastavak užasa u Italiji: Nakon dva dana ponovo veliki rast broja smrtno stradalih

Izgleda da su preuranjene bile ocjene o smirivanju pandemije virusa COVID-19 u Italiji nakon što je u prethodna dva dana u ovoj zemlji zabilježen pad broja smrtno stradalih i oboljelih.

Naime, u posljednja 24 sata od posljedica zaraze virusom COVID-19 u Italiji umrle su 743 osobe pa je broj smrtno stradalih narastao na 6.820. To je drugi najteži dan u Italiji, nakon subote kada su preminule 793 osobe.

U posljednja 24 sata oboljelo je novih 5.249 osoba pa je ukupan broj narastao na 69.176. U istom periodu izliječeno su 894 osobe, odnosno 8.326 od izbijanja pandemije prije mjesec dana na sjeveru zemlje. 

"Još je prerano davati prognoze o završetku ove izvanredne situacije, ali izvući ćemo se iz toga. Izvući ćemo se zahvaljujući zalaganju svih. Brzo smo stekli svijest o ozbiljnosti situacije i brzo smo odlučili da obuzdamo širenje virusa. Donosili smo bolne političke odluke na osnovu naučnih indicija, a sada mnoge druge zemlje slijede italijanski put. Zamolili smo građane za važne žrtve. Zamolili smo ih da zaustave svoje aktivnosti, svoje ustaljene navike i da ostanu u zatvorenom. A odgovor italijanskog naroda je izvanredan. To je odgovor velike zajednice koji nas mora ispuniti ponosom, baš kao što nas ponosom ispunjavaju samoodricanje i hrabrost ljekara i medicinskih sestara", napisao je premijer Giuseppe Conte u autorskom tekstu za "America Oggi", list italijanske zajednice u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije