Trik za brzo kuhanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak
Nikome nije drago čekati da se nešto skuha, naročito ako je uz nestrpljenje prisutna i glad pa je pitanje kako pomoći određenim namirnicama da se što brže skuhaju, a da im im to ne utječe na kvalitet.
Za početak, ako je riječ o povrću koje treba ubaciti u kipuću vodu - poput brokule, ali isto tako i mrkve te graška, kao i svog lisnatog povrća - bolje ga je kuhati u većem loncu s puno vode.
Razlog je jednostavan: kad ubacite povrće u vrelu vodu, ono će joj sniziti temperaturu. Također, jednom kad je povrće u loncu, lonac je dobro poklopiti, barem napola.
Božićna misa u sarajevskoj Katedrali: Neka se na blagdan života čuje glas protiv svakoga nasilja
No ako zaista želite pomoći povrću da se brže skuha, nećete preskočiti jedan dodatak vodi za njegovo kuhanje. Ne brinite, sigurno ga imate pri ruci - riječ je o sasvim običnoj soli.
Vjerovatno vam je poznato da je u vodu za koju želimo da što prije dođe do vrenja treba dodati sol, no ovdje nije riječ samo o tome.
Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke
Sol dodajemo da bi pomogla pri otapanju prirodnih ljepila koja drže stanice biljke na okupu - sol pomaže u razdvajanju pektinskih vlakana - pa se povrće bez tog zaštitnog sloja brže i lakše skuha, piše Slobodna Dalmacija.
Idući put kad se budete dvoumili oko toga treba li posoliti vodu za kuhanje povrća ili ćete povrće zasoliti tek kad je gotovo nemojte se misliti, nego posolite!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.