Spremite se za zimu: Kako i gdje u kući čuvati voće?

0
Radiosarajevo.ba
Spremite se za zimu: Kako i gdje u kući čuvati voće?
Foto: Pexels / Ilustracija

Za uspješno skladištenje voća za zimu važno je poznavati sortne karakteristike samog voća te imati prostor koji zadovoljava osnovne zahtjeve.

Ako se pažljivo ubere i pohrani u dobrim uvjetima, voće može postati i zimnica. Možemo ga sačuvati bez značajnih organoleptičkih promjena nekoliko sedmica pa čak i nekoliko mjeseci.

Dakle, uz malo planiranja i nešto više truda, možemo jesti jabuke, kruške, dunje i tokom zime.

Nedjelja i crno-bijeli svijet: Prošetajte s nama ulicama Sarajeva ove kišne večeri

Nedjelja i crno-bijeli svijet: Prošetajte s nama ulicama Sarajeva ove kišne večeri

Pri tome je važno znati da je uspješnost dugog skladištenja velikim dijelom i sortna karakteristika te se za zimsku potrošnju najbolje čuvaju kasne sorte desertnih i kulinarskih jabuka i krušaka.

Jabuke koje sazrijevaju u sredini sezone zrenja mogu se čuvati od četiri do osam sedmica, a kasne ili zimske sorte mogu se čuvati i značajno duže od toga.

Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke

Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke

Skladištene kruške mogu potrajati od dva do tri mjeseca, ovisno o uvjetima u kojima se čuvaju. 

Gdje skladištiti voće u kućnim uvjetima?

Dakako, nabavka specijalizovane hladnjače za obična domaćinstva nije opcija pa je najbolje voće pohraniti u garaže, šupe i podrume pri čemu prostor mora zadovoljavati minimum uvjeta:

  • mora biti hladan, bez velikih i čestih oscilacija temperature - Najbolji raspon temperature je 2,8 – 7 °C za jabuke i nešto hladnije za kruške. Kruške se mogu čak čuvati u ladici za salatu u frižideru
  • iako je hladan, prostor ne smije smrzavati
  • mora biti dobro prozračen
  • taman
  • blago vlažan
  • bez miševa

Pet koraka za pohranu voća za zimu

Pripremite kartonske kutije, rešetkaste kašete, police, polistirenske kutije ili letvarice u kojima ćete držati voće. Kutija mora omogućiti dobru cirkulaciju zraka sa strane i preko vrha. Danas su dostupni i posebni drveni stalci za pohranu s ladicama.

Odaberite voće bez oštećenja, srednje veličine, po mogućnosti s peteljkom. Voće koje se bere blago nezrelo obično najbolje podnosi skladištenje.

Položite u pripremljene kutije ili gajbe voće u jednom sloju tako da se plodovi ne dodiruju. Ako je baš nužno, jabuke se mogu slagati jedna na drugu, ali tada moraju biti u kutijama koje su otvorene sa svih strana kako bi omogućile protok zraka. Posebno pazite da voće ne oštetite dok ga slažete.

Odvojite. Nastojte držati različite sorte odvojeno, budući da imaju različite fiziologije. Idealno je držati srednje rane sorte odvojeno ili dosta udaljeno od onih kasnih budući da će zbog otpuštanja etilena sorte koje zore ranije ubrzati zrenje onih koje zore kasnije. Označite kutije.

Pazite da voće ne stoji pored izvora jakih mirisa kao što su boje, gnojiva i luk, kako ne bi pokupilo taj miris. Dunje imaju vrlo jak miris i najbolje ih je držati dalje od drugog voća.

Jabuke / Ilustracija

Redovno provjeravajte odloženo voće

Kruške mogu vrlo brzo sazrjeti i izgubiti na kvaliteti pa ih je potrebno svakodnevno provjeravati. U toplim uvjetima skladištenja malo će omekšati kada budu zrele. U hladnijem skladištu sazrijevanje će biti naznačeno suptilnom promjenom boje, nakon čega će ih trebati unijeti u kuću na dan ili dva kako bi omekšale prije jela.

Kada neka gajba voća dosegne optimalnu zrelost, odmah je izvadite iz skladišta, budući da oslobođeni plinovi mogu ubrzati sazrijevanje preostalog voća u pohrani.

Odbacite plodove koji pokazuju znakove truhljenja kako biste spriječili širenje bolesti.

Za one koji žele znati više

Dodatne mjere poput pojedinačnog umotavanja jabuka u novine ili toaletni papir mogu im pomoći da duže ostanu svježe, ali će otežati redovnu kontrolu.

Za samo par minuta napravite najukusniji špinat

Za samo par minuta napravite najukusniji špinat

Ako nemate prikladne uvjete za skladištenje, manje količine jabuka mogu se staviti u plastične vrećice u frižider kako bi se čuvale nekoliko sedmica. Napunite vreću s 2-3 kg voća, probušite nekoliko rupa i labavo zatvorite vrh kako bi zrak mogao cirkulirati, prenosi Mojevrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije