Ovo je bio omiljeni slatkiš u bivšoj Jugoslaviji: Uz samo četiri sastojka, do neodoljivog ukusa

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je bio omiljeni slatkiš u bivšoj Jugoslaviji: Uz samo četiri sastojka, do neodoljivog ukusa
Foto: Coolinarika / Makaroni s prezlom i šećerom

Slatki makaroni često su se nalazili na stolovima domaćica u Jugoslaviji koje su ih umjesto kolača pripremale djeci i unucima.

Vrlo su jednostavni za pripremu, a recept je u nastavku.

Sastojci: 

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

  • 250 g tjestenine
  • 50 g prezle
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ulje

Priprema: 

  • Skuhajte makarone i ostavite ih poklopljene u vodi dok pripremate slatki nadjev.
  • Na laganoj vatri propržite prezli, tako da dobije lijepu zlatnu boju, a zatim dodajte i šećer.
  • Promiješajte, odvojite dvije kašike smjese sa strane, ocijedite vodu iz makarona, pa ih dodajte u prezlu i šećer.
  • Pržite još minutu, dvije, pa sklonite s vatre.
  • Po želji, možete dodati i malo cimeta, oraha, grožđica itd.
  • Stavite u zdjelicu ili tanjure te pospite smjesom od mrvica i šećera koju ste prethodno odvojili, piše Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije