Šest znakova koji upućuju na nedostatak vitamina D

0
Radiosarajevo.ba
Šest znakova koji upućuju na nedostatak vitamina D
Foto: Pexels / Vitamin D / Ilustracija

Među vitaminima topivim u mastima pripada i vitamin D kojeg ljudsko tijelo prirodno proizvodi prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Osim toga, možemo ga pronaći u namirnicama poput riba, punomasnog sira, putera, u žumancetu te u nekim vrstama gljiva. Zašto je vitamin D važan, dovoljno govori činjenica da njegov nedostatak negativno utječe na cjelokupni imuni sistem.

Velik broj osoba ima manjak vitamina D

Podaci govore da od njegovog deficita pati čak 40% evropske populacije. Ovaj nam postotak s nadolazećim, sve kraćim i tmurnijim danima svakako ne ide u prilog. Smanjuje se naše izlaganje prirodnom izvoru ovog vitamina, suncu, a s time i mogućnost dobivanja adekvatne količine ovog važnog mikronutrijenta.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Ako ga pritom ne unosimo dovoljno putem hrane, njegov je deficit zagarantiran. Kako ćemo to najbolje primijetiti? Wellness stručnjakinja Samantha Greener izdvojila je šest najčešćih znakova koji upućuju na njegov nedostatak.

Znakovi nedostatka vitamina D

"Mnogi će biti nesvjesni nedostatka ove esencijalne hranjive tvari jer će doživljene simptome lako pripisati užurbanom načinu života, bez dublje svijesti da se iza njih krije ozbiljniji zdravstveni problem", upozorila je Greener.

Nutricionisti otkrivaju zdravstvene prednosti gorkih namirnica

Nutricionisti otkrivaju zdravstvene prednosti gorkih namirnica

Neadekvatan nivo vitamina D može pridonijeti nizu zdravstvenih problema i zato je važno osvijestiti koji znakovi upućuju na njegov manjak u tijelu:

1. Umor

Osjećaj neuobičajenog umora mogao bi biti jedan od prvih znakova manjka vitamina D.

"Iza uzroka umora često stoji potencijalni nedostatak vitamina D. To može znatno smanjiti nivo energije te uzrokovati probleme sa spavanjem", rekla je Greener.

2. Bol u kostima i donjem dijelu leđa

Ova esencijalna hranjiva tvar usko je povezana s apsorpcijom kalcija, što znači da njen nedostatak može oslabiti kosti. To može rezultirati bolovima u kostima, naročito u kralježnici.

"Zbog toga je donji dio leđa posebno osjetljiv na bol i nelagodu", objasnila je stručnjakinja.

3. Bolovi u mišićima

Osim njegove važnosti za kosti, vitamin D je neophodan za optimalnu funkciju mišića, pomažući im da rade učinkovito i bez nepotrebnog naprezanja.

"Nedostatak ovog važnog vitamina usko je povezan s povećanom upalom, što neminovno pridonosi bolovima u mišićima", rekla je.

4. Često razbolijevanje

Osobe s niskim stepenom vitamina D imaju veću vjerovatnost od uzastopnih prehlada, infekcija i gripe. Zato, ako ste stalno bolesni, svakako provjerite nivo vitamina D.

Prehlada /Ilustracija

5. Gubitak kose

Ispadanje kose bi također moglo upućivati na manjak nivoa vitamina D u tijelu.

"Ovo stanje može rezultirati smanjenim rasta dlaka", dodala je.

6. Dugo zacjeljivanje rana

Još jedna uloga vitamina D je da pomaže tijelu u obnovi i regeneraciji tkiva.

"Ako je rani potrebno duže vremena da zacijeli nego inače, možete posumnjati na niske nivoe vitamina D", rekla je Greener dodajući kako su dodaci ovog vitamina široko dostupni i sigurni kada ih uzimamo prema preporuci doktora.

Dodatno suplementiranje

Osobe kojima nedostaje ove esencijalne hranjive tvari svakako trebaju razmisliti o suplementiranju jer je vitamin D neophodan za apsorpciju kalcija i doprinosi zdravoj funkciji kostiju, mišića, zuba i imunog sistema, piže Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije