Tope se u ustima: Vrijeme je za lijene krofne
Ako vam je potrebno nešto brzo da napravite za doručak za porodicu, ove lijenje krofne su dobro rješenje.
Iako im je naziv pomalo čudan, one izgledaju nevjerovatno, a još su boljeg ukusa. Ubrzo će vam postati omiljene.
Potrebno vam je:
jaja - 2 komada
kiselo mlijeko - 1 šolja
prašak za pecivo - 1 kašičica
brašno
sol
ulje - za prženje
šećer u prahu - za posipanje
toping - za posipanje
Priprema:
1. Razbijte jaja u posudu i umutite s prstohvatom soli. Dodajte kiselo mlijeko, promiješajte i sipajte brašno s praškom za pecivo.
2. Drvenom kašikom ili žicom miješajte da u smjesi nema grudvica. Dodajte onoliko brašna koliko da dobijete tijesto za krofne, malo gušće od tijesta za kolač.
3. Ugrijte ulje. Imajte u vidu da ako je vatra jača, domaće krofnice će da izgore odozgo, a unutra mogu da ostanu žive. Ukoliko vatra nije mnogo jaka, mogu da se natope s mnogo više masnoće. Zato se preporučuje da ih pratite i da nađete pravu temperaturu.
4. Kašikom uzmite od smjese, stavite u ulje i pržite krofnice dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane.
Pospite šećerom u prahu kad budu gotove ili omiljenim topingom i servirajte, piše Bonapeti.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.