Brz i jednostavan obrok: Stari dobri pileći gulaš

Radiosarajevo.ba
Brz i jednostavan obrok: Stari dobri pileći gulaš
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Zaželjeli ste se jela na kašiku, po mogućnosti brzog i jednostavnog za pripremu?

Dobri stari pileći gulaš u potpunosti odgovara tom opisu.

Lako se priprema, zasitno je i neće vam oduzeti puno vremena, a vaši ukućani bit će siti i zadovoljni.

Potrebno vam je:

1,2 kg krompira
400 g pilećeg mesa
100 g mrkve
1 luk srednje veličine
3 kašike ulja ili druge masnoće po želji
2 litre vode ili temeljca
3 kašike sirćeta
2kašičice slatke mljevene crvene paprike
sol i biber

Priprema:

1. Krompir ogulite, operite i narežite na manje kocke. Mrkvu operite i naribajte, a ako vam je draže, možete je nasjeckati nasitno, ovisno o tome kakvu je preferirate u jelu. Operite piletinu i također je narežite na male kocke. Luk očistite i sitno nasjeckajte ili obradite u sjeckalici.

2. U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru. Kada se malo zagrije, dodajte luk i pržite ga 10-ak minuta uz redovno miješanje sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i dinstajte 5 minuta. Zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i pobiberite pa dinstajte sve zajedno 5 minuta.

3. Dodajte crvenu papriku, promiješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem koji ste prethodno ugrijali. Ubacite krompir i kuhajte 15-ak minuta. Tek kada je krompir u potpunosti kuhan, u gulaš dodajte sirće, prokuhajte još minutu i maknite s vatre. Ako sirće dodate prije nego što je krompir gotov, kiselina će ga spriječiti da se skuha kako treba, piše Zadovoljna.hr.

Savjeti: Slobodno mijenjajte količinu krompira u receptu. Ako ne volite gulaš "na kiselo", izbacite sirće. U gulaš možete dodati i drugo korjenasto povrće ako ga imate, celer, peršin i korabica dodatno će ga pojačati. Dodajte ga u fazi dinstanja kada dodajete i mrkvu.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije