Za sve generacije: Stari recept za štrudlu od oraha

Radiosarajevo.ba
Za sve generacije: Stari recept za štrudlu od oraha
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ovo je poslastica koju obožavaju sve generacije.

Donosimo vam recept za staru, najljepšu štrudlu od oraha. Njen miris jednostavno podsjeća na naše nane i bake, i njihovu neodoljivu kuhinju.

Treba vam samo malo truda za divnu poslasticu, koju možete jesti i nakon ručka, i umjesto večere, i za doručak.

Potrebno vam je:

400 g brašna

30 g kvasca

100 ml mlijeka

5 kašika šećera

3 žumanceta

4 kašike jogurta

rendana kora od limuna

prstohvat soli

Fil:

200 g mljevenih oraha

3 kašike šećera

50 ml mlijeka

Priprema: 

Fil: Sjedinite mljevene orahe i šećer, a zatim prelijte vrelim mlijekom i promiješajte. Ostavite da se prohladi dok pripremate tijesto.

Tijesto: U mlako mlijeko stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte jogurt, žumanca, šećer, rendanu koru i prstohvat soli. Promiješajte i brašnom zamijesite tijesto. Ostavite na toplom 30-45 minuta.

Nadošlo tijesto razvucite na 5 milimetara debljine i premažite pripremljenim filom od oraha. Uvijte štrudlu i složite u podmazan kalup. Pecite 40 minuta na 180 stepeni Celzijusevih, piše Minjinakuhinjica.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije