Za sve generacije: Stari recept za štrudlu od oraha
Ovo je poslastica koju obožavaju sve generacije.
Donosimo vam recept za staru, najljepšu štrudlu od oraha. Njen miris jednostavno podsjeća na naše nane i bake, i njihovu neodoljivu kuhinju.
Treba vam samo malo truda za divnu poslasticu, koju možete jesti i nakon ručka, i umjesto večere, i za doručak.
Potrebno vam je:
400 g brašna
30 g kvasca
100 ml mlijeka
5 kašika šećera
3 žumanceta
4 kašike jogurta
rendana kora od limuna
prstohvat soli
Fil:
200 g mljevenih oraha
3 kašike šećera
50 ml mlijeka
Priprema:
Fil: Sjedinite mljevene orahe i šećer, a zatim prelijte vrelim mlijekom i promiješajte. Ostavite da se prohladi dok pripremate tijesto.
Tijesto: U mlako mlijeko stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte jogurt, žumanca, šećer, rendanu koru i prstohvat soli. Promiješajte i brašnom zamijesite tijesto. Ostavite na toplom 30-45 minuta.
Nadošlo tijesto razvucite na 5 milimetara debljine i premažite pripremljenim filom od oraha. Uvijte štrudlu i složite u podmazan kalup. Pecite 40 minuta na 180 stepeni Celzijusevih, piše Minjinakuhinjica.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.