Pun pogodak: Bogato varivo koje vraća energiju

Radiosarajevo.ba
Pun pogodak: Bogato varivo koje vraća energiju
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima i izvrsna je za probavu.

Dovoljno spavate, a nemate energije - takvo stanje može biti jedan od pet znakova da ne jedete dovoljno proteina, a upravo je leća bogata proteinima.

Donosimo vam recept za varivo koje vraća energiju.

Sastojci:

300 g smeđe leće
1 poriluk
2 čehna bijelog luka
2 mrkve
komad celera
1 kašičica slatke mljevene paprike
200 ml pasirane rajčice
3 kašike bulgura
3 srednje velika krompira
sol, biber, 1 lovorov list
3 kašike maslinova ulja

Po želji: par domaćih kobasica.

Priprema:

1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

2. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte bijeli luk koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.

3. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite kašičicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

4. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

5. U međuvremenu ogulite krompir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte dodatnih 20 minuta.

6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u tom trenutku dodajte i kobasice. Dodatno posolite i pobiberite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.

Poslužite toplo, u dubokim tanjirima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršunom ili bosiljkom, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije