Sve možete napraviti kod kuće: Recept za prave turske donere

Radiosarajevo.ba
Sve možete napraviti kod kuće: Recept za prave turske donere
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pandemija koroanvirusa ne jenjava, broj zaraženih iz dana u dan je sve veći. Nadležni upozoravaju građane da poštuju distancu, nose maske.

Mnogi su svoje kretanje smanjili na minimum, a evo odličnog recepte za one koji vole donere, a u njima mogu uživati u svojim domovima.

Sastojci za lepinje:

voda – 200 ml
brašno – 2 šolje
mast – 1 supena kašika
sirće – nekoliko kapljica
so – pola kašičice
šećer – pola kašičice
suvi kvasac – 2 grama

Za punjenje:

krompirići – prženi
piletina – marinirana i ispečena na roštilju
luk – 1 ili 2 glavice
bijeli luk – 3 – 4 čena
masline – 100 grama
čedar – nekoliko kriški
paradajz – 1 komad
krastavac – 1 komad
ljuta paprika po želji

Za paradajz sos:

paradajz – 1 komad
kisjeli krastavčići – 1 – 2 komada
so, šećer
začini
brašno

Za sos od bijelog luka:

ulje – 100 ml
svježe mlijeko – 50 ml
senf – 1 kašičica
kisjelo mlijeko – 2 – 3 supene kašike
bijeli luk
maslinovo ulje
začini po vašoj želji
limunov sok
so

Priprema:

Svi potrebni sastojci za punjenje donera se pripreme i isijeku. Luk, bijeli luk i pečurke se preprže ili dinstaju na masti. U njih se dodaju začini – biber, mljevena paprika, bosiljak, origano, peršun ili drugi (po vašem ukusu).

Domaće lepinje za donere se spremaju tako što se potrebni sastojcu pomiješaju i umijesi se tijesto, ostavlja se da odmori desetak minuta i poslije se u dozama prave same lepinje. Tijesto se kida na loptice i razvija se ili se rasteže. Njihova veličina zavisi i od toga koliko lepinja želite da napravite i koju debljinu više volite.

Peku se u zagrijanom tiganju sa obje strane. Možete da koristite mast, ali ukoliko ih pravite u tiganju sa nelijepljivim dnom, preskočite ovaj korak. Ako su unaprijed pripremljene, mogu da budu ugrijane u tiganju bez masti.

Za paradajz sos ispasirajte paradajz i kisjele krastavčiće – možete ih izrendati, ako više volite. Dodajete so, šećer i začine po vašem ukusu. Rastopite malo brašna, dodajte smjesi i stavite na slabu vatru na ringlu kako bi se zgusnulo. Pazite da sos ne provri, zato što će se pokvariti svojstva i njegov ukus. Samo treba da se ugrije da bi se zgustilo. Ukoliko osjetite da temperatura sosa postaje visoka, sklonite šerpicu sa ringle, a nakon toga je ponovo vratite. Neprestano miješajte. Čim se zgusne, sos je gotov je i možete ga ostaviti da se ohladi.

Sos od bijelog luka ne može da se izbaci, zato što je on obavezan u pripremi donera. Zato su i sastojci u njemu i njihova količina važni. Prvo treba da pripremite “majonez” – ulje, svježe mlijeko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje pomiješajte, ali ne miješajte već umutite. Pomiješati ostale sastojke za sos od bijelog luka sa majonezom i promiješati. Što se tiče začina, možete dodati mirođiju, peršun i druge po vašem ukusu.

Slaganje donera: Premažite lepinje sosom od bijelog luka i kisjelim krastavčićima. Stavite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Lepinju savijte čvrsto u lijevak kako punjenje ne bi ispadalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije