Svi misle da su zdrave, ali ove namirnice su kalorijska bomba: Pune su skrivenih masti i šećera

0
Radiosarajevo.ba
Svi misle da su zdrave, ali ove namirnice su kalorijska bomba: Pune su skrivenih masti i šećera
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Mnoge namirnice na prvi pogled ne djeluju kalorično, ali zapravo su pune masti i šećera.

Nije lako napraviti dobar izbor obroka ako se želite hraniti zdravo i svoj jelovnik bazirati na niskokaloričnoj hrani.

Kod nekih je sadržaj vidljiv na prvi pogled, dok je kod drugih teško pogoditi što "skrivaju". Očito je da neke namirnice sadrže puno šećera, ali je iznenađujuće da imaju i visok udio masti. To ih čini pravim "kalorijskim bombama", a često se nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Muffini

Iako su vrlo primamljivi i mnogima predstavljaju idealan doručak, voćni muffini vrlo su kalorični. Osim šećera, što se podrazumijeva, jedan muffin može sadržavati i do 15 grama masti.

Ova poslastica u prosjeku ima oko 280 kalorija, stoga je pokušajte preskočiti ili pronađite zdraviju verziju s integralnim brašnom ili bez šećera.

Voćni jogurt

Ako vam je ovo čest izbor kada se želite zdravo zasladiti i osvježiti bez grižnje savjesti, razmislite još jednom. Voćni jogurt obično ima visok udio dodanog šećera, što ga čini ukusnim, ali i vrlo kaloričnim.

Zdrava poslastica zime: Deset razloga zašto biste trebali uključiti ovo voće u prehranu

Zdrava poslastica zime: Deset razloga zašto biste trebali uključiti ovo voće u prehranu

Obavezno pri kupovini pročitajte sastav jogurta i odaberite onaj s manje šećera. Također, možete ga napraviti sami, kod kuće, kombinirajući samo voće i jogurt.

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi praktično su rješenje kada trebate brzi doručak ili brzinski međuobrok. No vrlo često imaju visoku kalorijsku vrijednost koja može varirati ovisno o vrsti tih proizvoda.

Pokušajte birati zdravije: umjesto kobasica s visokim udjelom masti i soli odaberite nemasnu salamu ili pileća prsa.

Žumance

U prosjeku, žumance sadrži oko 5 grama masti, dok bjelance ima samo 14 kalorija i nimalo masti. No, prije nego što odlučite za doručak pripremiti samo bjelance, ne zaboravite da žumance sadrži cijeli niz minerala i vitamina, uključujući A, D i E, koje ne smijete zanemariti.

Odlučite li se jaja kuhati umjesto da ih pržite, izbjeći ćete nepotrebne kalorije i dobiti sve korisne nutrijente iz ove namirnice.

Jogurt

Danas se na tržištu može naći veliki broj nemasnih jogurta, ali postoje i oni drugi, kremasti, koji mogu imati i do 10% masnoće.

Budite oprezni pri kupovini ovog proizvoda. Pročitajte deklaraciju i odaberite onaj koji ima nizak udio masti i šećera, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije