Zašto je dobro ujutro pojesti med sa bijelim lukom na prazan želudac?
Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine sjajan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.
Spojevi sumpora u bijelom luku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprječavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u bijelom luku detoksificira krv, uklanja višak holesterola i reguliše trigliceride.
Najbolje je što ovu smjesu možete zapakovati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate sedam dana zaredom kako bi osjetili nevjerovatne rezultate.
Nova nesreća broda u Hrvatskoj
Prednosti bijelog luka i meda
Bijeli luk nije samo savršena opcija kada se radi o dodavanju okusa jelima, on također pruža dug popis zdravstvenih dobrobiti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Bijeli luk ima spoj poznat kao alicin, koji pomaže u snižavanju nivoa kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.
Žena je pila toplu vodu s limunom svako jutro godinu dana: Ovo je njeno iskustvo
Također, bijeli luk ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.
Jedno je istraživanje pokazalo da dnevna doza bijelog luka smanjuje broj prehlada za 63 posto.
Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina.
Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse
Organski med također sjajno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um. Također pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamjenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunološkog sistema .
Recept za bijeli luk i med
Uzmite nekoliko čehni bijelog luka, ali nemojte ih oguliti do kraja, već samo uklonite prvi sloj, onaj koji na kraju drži sve čehne zajedno. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Možete koristiti prethodno dezinfikovanu posudu za pekmez. Na kraju teglu punu bijelog luka prelijte organskim medom. Kašikom uklonite mjehuriće. Sada ga samo trebate ostaviti u frižideru ili u ormariću, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana prije konzumiranja.
Ako je tegla pravilno zatvorena svaki put kada unesete malo smjese, može trajati i do dvije godine.
Mit ili istina: Treba li med jesti samo drvenom kašikom?
Savjet: Kako biste izvukli najviše koristi od bijelog luka, uvijek ga trebate koristiti sirovog. Kuhanje bijelog luka smanjuje njegova nutritivna svojstva.
Upozorenje: Američka klinika Mayo je identifikovala konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu u gastrointestinalnom trakta. Ne zaboravite posavjetovati se s doktorom prije uzimanja mješavine, javlja 24 sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.