Na ovaj način bijeli luk će vam ostati svjež i ukusan najmanje godinu dana

0
Radiosarajevo.ba
Na ovaj način bijeli luk će vam ostati svjež i ukusan najmanje godinu dana
Foto: Pexels / Bijeli luk

Bijeli luk je jedan od najčešće korištenih sastojaka u kuhanju. Izvrstan je za začinjavanje ili pripremu izvrsnih jela. Ali ne samo to, fantastičan je prirodni antibiotik, mnogi ga jedu i sirovog.

Iz ovih razloga često se pitamo kako ga možemo što duže zadržati svježim? Otkrili smo da postoji nevjerovatna metoda koju kuhari čuvaju kao 'vojnu tajnu'.

Bijeli luk je u stanju regulirati krvni pritisak i značajno smanjiti razinu holesterola. Zahvaljujući svojim snažnim svojstvima, može detoksificirati jetru. Često mu se ne pridaje dovoljna pažnja, ali nutricionistički je jedan od najmoćnijih.

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Ovaj sastojak prirodno je antibakterijsko sredstvo koje se bori protiv crijevnih parazita i jača imunološki sustav. Osim toga, prirodno je protuupalno sredstvo, regulira cirkulaciju i zbog toga sprječava kardiovaskularne bolesti.

Zimi nam je saveznik broj jedan jer nas odlično liječi od sezonske gripe. Važno ga je imati kod kuće, ne samo zato što ga možemo koristiti u kuhinji, već i zbog našeg zdravlja. Postoji fantastičan način kako održati bijeli luk svježim dugo vremena, najmanje godinu dana.

Nevjerojatne prednosti bijelog luka za vaše zdravlje: Srce, imunološki sistem, i probava u fokusu

Nevjerojatne prednosti bijelog luka za vaše zdravlje: Srce, imunološki sistem, i probava u fokusu

Prvo uzmite pola kilograma režnjeva bijelog luka i potopite ih u toplu vodu oko sat vremena. Nakon što ste ih osušili, ogulite ih i vidjet ćete da se lako gule jer je kožica omekšala.

Zatim stavite sve režnjeve bijelog luka u steriliziranu staklenu teglu. Zatim uspite dvije kašike krupne soli. Sada možete dodati nekoliko kašika jabukovog sirćeta ili po želji preliti vinskim sirćetom, taj sastojak pomaže da bijeli luk ostane netaknut.

Prije nego zatvorite teglu poklopcem, odrežite krišku limuna i stavite je na bijeli luk. Teglu dobro zatvorite i protresite da se svi sastojci pomiješaju.

Ovo će vaše režnjeve bijelog luka održati u savršenom stanju više od godinu dana i neće istrunuti. I ne samo to, jer ih možete konzumirati kada želite, a da ih ne morate guliti svaki put kada ih trebate upotrijebiti. Ovu metodu koriste mnoge kuharice, praktična je i nadasve učinkovita, piše D&D.

Bijeli luk
Foto: Pexels: Bijeli luk

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije