Stručnjaci dali odgovor: Da li smijemo jesti proklijali bijeli luk?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci dali odgovor: Da li smijemo jesti proklijali bijeli luk?
Foto: Pixabay / Bijeli luk

Svima nam se to dogodilo barem jednom – počnete kuhati ručak ili večeru, uzmete bijeli luk i tada primijetite da je on izbacio male zelene izdanke. Trebate li ga onda baciti ili je siguran za jelo? Trebate li izvaditi klice i kuhati s ostatkom?

Evo što uzgajivač bijelog luka, registrirani dijetetičar, kuhar i stručnjak za bacanje hrane kaže o tome je li u redu jesti proklijali bijeli luk, prenosi Simply Recipes.

Svi ovi stručnjaci slažu se da je savršeno sigurno jesti proklijali bijeli luk.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Ako vidite male, nježne zelene izdanke na bijelom luku ili čak unutar lukovice bijelog luka, to samo znači da se bijeli luk sam razmnožava", objašnjava Richard LaMarita, kuhar i instruktor biljnog kulinarstva na Institutu za kulinarsko obrazovanje, "To je potpuno prirodno i sigurno".

Možete jesti proklijali bijeli luk, ali je li to dobra ideja?

"Bijelom luku je potrebno neko vrijeme da proizvede te izdanke pa bi to moglo značiti da je bijeli luk malo ostario", kaže LaMarita.

Kako za tren odvojiti žumanjak od bjelanjka: Trik koji je oduševio korisnike TikToka

Kako za tren odvojiti žumanjak od bjelanjka: Trik koji je oduševio korisnike TikToka

"Proklijali bijeli luk nije opasan za jesti, ali možda neće imati najbolji okus", dodaje Bonnie Taub-Dix, registrirani dijetetičar nutricionist i autor knjige Read It Before You Eat It.

Ako je bijeli luk tek počeo klijati i još uvijek je relativno čvrst i bez mrlja, vjerojatno će biti dobrog okusa, iako stariji bijeli luk može razviti gorak, neugodno opor okus.

"Budući da je klijanje pokazatelj da bijeli luk više nije najbolje kvalitete, trebali biste ga pokušati upotrijebiti što je prije moguće prije nego što se dodatno pokvari", kaže Janice Revell, suosnivačica StillTasty.com, web stranice koja čitateljima pomaže u izbjegavanju bacanja hrane.

Znate li zašto čaše nikad ne biste smjeli držati naopako: Razlog će vas iznenaditi

Znate li zašto čaše nikad ne biste smjeli držati naopako: Razlog će vas iznenaditi

Prema Gregu Studeru, uzgajivaču bijelog luka sa sjedištem u Wisconsinu, dok čen bijelog luka koji je počeo klijati možda neće imati dobar okus, sama klica ima blag okus, tako da nema potrebe za uklanjanjem. Zapravo, zelene izdanke mladog bijelog luka mnogi smatraju delikatesom. Naravno, ako ne želite jesti klice, možete ih ukloniti tako da bijeli luk prerežete na pola i vrhom noža uklonite zeleni dio.

"Bijeli luk je loš i treba ga baciti kada postane pljesniv, mekan, spužvast i promijeni boju", kaže LaMarita, "Svježi bi bijeli luk trebao biti pun i čvrst te čvrsto omotan svojom ljuskom".

Studer dodaje: "Ako vaš bijeli luk omekša, vrijeme je da otvorite lukovicu i bacite mekane dijelove, a pratite ostale dijelove i pokušajte ih potrošiti što je prije moguće".

Bijeli luk
Foto: Arhiv: Bijeli luk

Kako čuvati bijeli luk da ne proklija:

1. Držite bijeli luk na hladnom i suhom: "Bijeli luk je najbolje čuvati na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu', kaže Studer i dodaje da ga treba čuvati podalje od sunčeve svjetlosti, kao i od vlage i topline. Studer također kaže da izbjegavate čuvanje bijelog luka u zatvorenoj ladici ili ormariću, pored vrućih uređaja poput štednjaka ili u hladnjaku.

"Keramičke staklenke za bijeli luk pomažu održati bijeli luk hladnim i svježim ako imate male količine", kaže, "Dobra žičana košara obješena na hladnom mjestu izvrsna je za veću količinu bijelog luka". Ovisno o sorti bijelog luka, dobro uskladištene lukovice mogu trajati između dva i devet mjeseci.

[related]

Bijeli luk
Foto: Arhiv: Bijeli luk

[/related]

2. Ne možete iskoristiti svoj bijeli luk prije nego što nikne? Pokušajte ga zamrznuti: Revell i Studer preporučuju zamrzavanje bijelog luka ako ga ne možete upotrijebiti prije nego što nikne ili ako imate veliku količinu koja je tek počela nicati.

"Jedna je mogućnost oguliti i nasjeckati bijeli luk prije nego što ga stavite u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi", kaže Revell, "Tada možete jednostavno uzeti komadiće smrznutog bijelog luka kada vam zatreba, što je vrlo zgodno. Također možete staviti cijelu glavicu bijelog luka u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi. Bijeli luk će u zamrzivaču izdržati oko godine dana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije