Mit ili istina: Treba li med jesti samo drvenom kašikom?
Sigurno ste do sada nebrojeno puta čuli da pčelinje proizvode ne treba konzumirati metalnim escajgom. Međutim, postoje li dovoljno adekvatni argumenti za to?
Najbolji prirodni zaslađivač čaja je med, ali mnoge muči pitanje kako ga pravilno prenijeti iz staklene tegle do šoljice čaja.
Istina je da postoji štetna reakcija između meda i površine metalne kašičice zbog ph vrijednost. Ali, vrijeme tokom kog je med u dodiru sa kašičicom je prekratko da bi se dogodila ikakva reakcija.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Obično se radi o dvije do pet sekundi, što je nedovoljno za djelovanje.
Zato je tvrdnja da se med ne smije uzimati metalnom kašikom mit, a istina je jednostavna: materijal od kog je kašičica za med nije ni od kakve važnosti za naše zdravlje.
Med možemo uzimati metalnom, drvenom, plastičnom ili keramičkom kašikom.
Šta se dešava u našem tijelu ako često jedemo paprike?
Prilikom konzumiranja meda ne treba paziti na vrstu kašike kojom ga uzimamo, ali treba uzeti u obzir da med ne uzimamo samostalno. Poslije konzumiranja potrebno je popiti čašu vode ili pojesti nešto kako bi se lakše razgradio u organizmu. Isto tako je i težak za organizam pa ne treba pretjerivati sa konzumiranjem meda.
Optimalan način konzumiranja je otopljen u čaju. Dobro je i svaki dan na prazan želudac pojesti kašičicu meda i odmah zatim popiti čašu vode. Nakon pet minuta bilo bi dobro da doručkujete.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.