Blitva je prava čuvarica zdravlja, ali samo ako je pravilno kuhate: Mnogi prave veliku grešku
Na početku proljeća, dok još nije sezona svim onim sočnim vrstama povrća zbog kojih volimo kasno proljeće i ljeto, a već smo se zasitili kupusa, poriluka i kelja, blitva nam je pravi izbor.
Bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K, obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima, sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak hroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka.
Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima, a uz sve navedeno, potiče probavu i mršavljenje.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Blitva se s pravom smatra "čuvaricom zdravlja", a ugledni nutricionista George Mateljan svrstava ju među najzdravije na svijetu u svojoj knjizi Najzdravije namirnice svijeta.
U istom djelu Mateljan otkriva i kako mnogi prilikom pripreme blitve prave jednu veliku grešku zbog koje dobar dio spomenutih vrijednih sastojaka bacamo.
Ako zajedno kuhate peteljke i listove, nemojte to više raditi, savjetuje nas ugledni nutricionista. Peteljkama treba više vremena da se skuhaju nego listovima pa se na ovaj način lišće nepotrebno prekuhava.
Kako da napravite najhrskaviju ribu: Umjesto brašna koristite ovaj sastojak, neće upiti ni kap ulja
Upravo zbog toga, dok čistite blitvu odvojite peteljke pa ih ranije ubacite u lonac u kojem je voda već prokuhala, vrlo brzo nakon krompira narezanog na kockice.
Kad je krompir skoro skuhan, ubacite i listove, piše Slobodna Dalmacija.
Skuhat će se vrlo brzo, a bez prekuhavanja zadržat će puno više spomenutih vrijednih sastojaka koji dužim kuhanjem prelaze u vodu.
Ujedno, blitva će vam na ovaj način zadržati više okusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.