Zdrava poslastica zime: Deset razloga zašto biste trebali uključiti ovo voće u prehranu

0
Radiosarajevo.ba
Zdrava poslastica zime: Deset razloga zašto biste trebali uključiti ovo voće u prehranu
Radiosarajevo.ba / Pijaca/Ilustracija

Mnogima omiljena zimska poslastica, kivi, originalno potječe iz Kine, gdje je bio poznat kao kineski ogrozd. U ranom 20. stoljeću je uveden na Novi Zeland, gdje je postao popularan pod nazivom kivi.

Srednje do mali smeđi plod s jarko zelenim mesom unutra, kivi se ističe slatkim i oporim okusom, čineći ga jedinstvenim među voćem. Ovaj voćni šampion pruža niz zdravstvenih dobrobiti koje ga čine izuzetno hranjivim dodatkom prehrani.

10 zdravstvenih prednosti kivija

Snaga vitamina C:

Kivi je bogat vitaminom C, ključnim za podršku imunološkom sistemu.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Antioksidansi u obilju:

Kivi sadrži antioksidanse poput polifenola i karotenoida, pomažući u borbi protiv oksidativnog stresa.

Podrška zdravoj tjelesnoj težini:

Unatoč slatkom okusu, kivi je niskokaloričan i niskomasni voćni izbor, podržavajući ciljeve mršavljenja.

Kardiolog preporučuje: Ove namirnice su najbolje za snižavanje holesterola

Kardiolog preporučuje: Ove namirnice su najbolje za snižavanje holesterola

Poticanje probave:

Visok udio dijetalnih vlakana u kiviju potiče redovito pražnjenje crijeva i sprječava zatvor.

Blagotvorno djelovanje na kožu:

Kombinacija vitamina C i antioksidansa podržava zdravlje kože, potičući sintezu kolagena i štiteći od oksidativnih oštećenja.

Promicanje zdravlja srca:

Kalij u kiviju pomaže u regulaciji krvnog pritiska i potiče rad krvnih žila, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kivi
Foto: Društvene mreže: Kivi

Pogodno voće za dijabetičare:

Kivi može povoljno utjecati na kontrolu šećera u krvi, posebice kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Poboljšanje kvalitete sna:

Sadržaj serotonina u kiviju može doprinijeti boljoj kvaliteti sna, čineći ga prirodnim sredstvom za rješavanje poremećaja spavanja.

Smanjenje rizika od osteoporoze:

Vitamin K u kiviju podržava apsorpciju kalcija, doprinoseći jakim i zdravim kostima.

Potpora zdravlju očiju:

Nutrijenti u kiviju mogu podržati zdravlje vida i usporiti napredovanje gubitka vida izazvanog određenim stanjima.

Nuspojave konzumacije kivija

Iako je kivi općenito siguran za većinu ljudi, pojedinci mogu imati alergijske reakcije poput svrbeža ili oteklina. Visok sadržaj vitamina C može izazvati probavne probleme kod nekih osoba. Važno je obratiti pozornost na eventualne alergijske reakcije i prilagoditi unos kivija prema vlastitim potrebama i osjetljivostima, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije