Bez obzira na sve njegove dobrobiti: Ovu namirnicu ne biste trebali konzumirati svakodnevno
Iako se ističe kao začin koji ima brojna pozitivna svojstva, đumbir ipak nije dobro koristiti prečesto, pogotovo ne svakodnevno.
To se posebno odnosi na neke skupine ljudi koji imaju određenih zdravstvenih problema, kod kojih upotreba đumbira može biti i kontraindikacijska, pogotovo ako se koristi u tinkturama ili lijekovima u kojima je njegov udio visoko koncentriran, upozorava Josip Rešetar, mag. nutricionizma iz savjetovališta Nutricionizam.hr.
"Mogli bismo reći da kod mlađih i zdravih ljudi koji nemaju nikakve hronične bolesti, naprimjer do 35 ili 40 godina, češća konzumacija đumbira najčešće neće biti opasna ili imati negativne posljedice, ali kod ljudi starijih od te dobi koji često već imaju neku dijagnozu svakako je potreban oprez, jer njegov učinak u nekim slučajevima može biti i vrlo štetan.
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
Na primjer, đumbir potiče razrjeđivanje krvi, što može biti opasno za ljude koji piju lijekove protiv zgrušavanja krvi, jer može izazvati krvarenje. To je razlog zbog kojeg se i trudnicama savjetuje da ga koriste s oprezom i u vrlo malim količinama kad si trebaju pomoći kod jutarnjih mučnina," rekao je Rešetar.
Također, laže da se đumbir 'sudara' s nekim vrstama lijekova protiv povišenog pritiska, a kako djeluje i na snižavanje šećera u krvi, kod dijabetičara koji koriste lijekove ili inzulin može otežati kontrolu šećera u krvi i dovesti do hipoglikemija. Ako šećer regulirate samo prehranom, utjecaj možda neće biti tako velik, ali ipak ne treba pretjerivati s dodavanjem đumbira.
[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/zdrava-ishrana-ovo-voce-najefikasnije-snizava-holesterol/528130[/related]
"Kako đumbir potiče proizvodnju žuči, može izazvati probleme kod ljudi koji imaju žučne kamence te negativno utječe i ako postoje problemi sa bubrezima", upozorio je Josip rešetar.
Dodaje kako se slična upozorenja mogu istaknuti i za mnoge druge biljke ili biljne pripravke koje često smatramo ljekovitima, pa je prije njihovog korištenja uvijek važno posavjetovati se s ljekarom, nutricionistom ili farmaceutom o mogućim komplikacijama ako već imate neke zdravstvene probleme ili koristite lijekove za hronične bolesti.
"Uvijek je dobro provjeriti sa stručnjakom ima li smisla piti to što vam se čini da bi bilo dobro, jesu li te biljke ili preparati za vas sigurni i mogu li imati pozitivne efekt na vaše zdravlje. To su tri pitanja koja bi uvijek trebalo raščistiti prije korištenja bilo kakvih biljnih pripravaka", kaže nutricionist.
Dodaje kako se to posebno odnosi na različite detoks programe u kojima je đumbir česti sastojak u visokoj koncentraciji, u smoothiejima, ili u vodi s đumbirom, na primjer, koja se često preporučuje za osvježenje i čišćenje organizma, jer iako se oni provode relativno kratko, može dovesti do problema.
Obavezno budite oprezni kod dodavanja sirovog đumbira jelima, jer se često može pretjerati s količinom namirnice ako je ribate. Ali čak i povremenoj u kućnoj upotrebi, kad ga koristimo kao začin da bismo dotjerali okus jela, ili kao čaj, ne treba pretjerivati.
"Još jednom bih naglasio kako to vrijedi i za neke druge začine koji imaju ljekovita svojstva: Dodajte ga ili pijte sporadično, ponekad kad baš želite obrok specifičnog okusa ili osvježavajući čaj, nikako ne svakodnevno, kako ne biste pretjerali s unosom", zaključuje nutricionist Rešetar.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.