Ukusan recept: Uživajte u zdravoj poslastici kad vam se jede slatko, a vi ste na dijeti

0
Radiosarajevo.ba
Ukusan recept: Uživajte u zdravoj poslastici kad vam se jede slatko, a vi ste na dijeti
>Foto: Instagram / Kolač od mrkve i zobenih pahuljica

Ako tražite slatki užitak bez grižnje savjesti, isprobajte ovaj ukusni kolač od mrkve i zobenih pahuljica. Brz i jednostavan recept podijelila je @sweetsandbeauty na Instagramu, oduševivši mnoge ljubitelje zdrave hrane.

Mrkva donosi obilje kalija, kalcija, magnezija, vlakana, vitamina C i folne kiseline, te je bogata beta karotenom koji pozitivno utječe na nokte i kosu. Osim toga, sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, pomažući u sprječavanju starenja.

Zobene pahuljice su bogat izvor željeza, vlakana, kalcija, magnezija i cinka, te sadrže vitamine B1, B2, D, A i E, kao i šest od osam esencijalnih aminokiselina, piše Večernji list

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Ovaj recept ne samo da zadovoljava vašu slatku želju, već pruža i hranjive sastojke za vaše tijelo. Isprobajte ga već danas i uživajte u zdravom slatkom užitku.

Sastojci: 

  • 3 jaja
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 
  • 150 g ribane mrkve
  • 250 g zobenih pahuljica
  • 120 g smeđeg šećera
  • 1 kašika mljevenog cimeta
  • 15 g kvasca
  • malo grožđica
  • malo zobenih pahuljica

Priprema:

Prije početka pripreme recepta zagrijte pećnicu na 180ºC. Izmiješajte 3 jaja i smeđi šećera u zdjeli uz pomoć pjenjače ili miksera dok jaja ne udvostruče volumen i postanu bjelkasta. Zatim dodajte ulje i naribanu mrkvu. Nastavite miješati tako da se dobro sjedine. Sljedeći korak je dodavanje zobenih pahuljica, brašna, kvasca i cimeta u prahu. Nastaviti miksati da se dobije homogena masa.

Kalup namažite uljem i stavite malo brašna da se ne lijepi ili ga obložite papirom za pečenje. Ulijte tijesto u kalup i pripazite da uklonite mjehuriće zraka. Prije nego kolač stavite u pećnicu, na vrh stavite grožđice i zobene pahuljice. Kako grožđice ne bi otišle na dno kalupa bolje da ih malo pobrašnite prije nego ih stavite na vrh. Stavite kalup u zagrijanu pećnicu i neka se peče oko 30-40 minuta na 180ºC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije