Zovu je kraljicom torti, a njen okus je prava čokoladna fantazija: Ovo je recept za najbolju markizu
Kakvi bi to praznici bili ako u toplom porodičnom domu da ukućane u frižideru ne čeka neka ukusna domaća torta?
Ovo je prijedlog čitateljica kako da započnete 2024. godinu na najslađi mogući način.
Za markiza tortu potrebno vam je:
Dragan Bursać: Hoće li građani RS-a znati živjeti bez Dodika na vlasti?
-
- 250 g putera ili margarina,
- 250 g šećera u prahu (po želji možete smanjiti količinu),
- 9 velikih jaja,
- 300 g čokolade za kuhanje,
- 2 ili 3 pakovanja piškota, u zavisnosti od veličine kalupa za tortu,
- malo mlijeka,
- 100 g šlaga,
- 300 ml mlijeka
Priprema torte
Puter ili margarin sobne temperature umutite sa polovinom šećera u prahu.
Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali
Bjelanca umutite u snijeg uz dodatak prstohvata soli. Žumanca skuhajte na pari sa preostalim šećerom u prahu i mutite mućkalicom oko 15 minuta. Za to vrijeme otopite čokoladu.
U umućen puter dodajte jaja, otopljenu čokoladu i mutite mikserom. U prohlađenu smjesu postepeno dodajte bjelanca i špatulom lagano sjedinite.
Po obodu u dnu kalupa poredajte piškote koje ste prethodno samo na trenutak umočili u mlijeko. Umjesto piškota možete da koristite i neki drugi keks koji volite (nor. plazmu).
Izlijte fil i ostavite u frižideru da se dobro stegne. Prije serviranja premažite tortu umućenim šlagom, piše Žena.blic.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.