Zovu je kraljicom torti, a njen okus je prava čokoladna fantazija: Ovo je recept za najbolju markizu

0
Radiosarajevo.ba
Zovu je kraljicom torti, a njen okus je prava čokoladna fantazija: Ovo je recept za najbolju markizu
Foto: Žena Blic / Torta markiza

Kakvi bi to praznici bili ako u toplom porodičnom domu da ukućane u frižideru ne čeka neka ukusna domaća torta?

Ovo je prijedlog čitateljica kako da započnete 2024. godinu na najslađi mogući način.

Za markiza tortu potrebno vam je:

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

    • 250 g putera ili margarina,
    • 250 g šećera u prahu (po želji možete smanjiti količinu),
    • 9 velikih jaja,
    • 300 g čokolade za kuhanje,
    • 2 ili 3 pakovanja piškota, u zavisnosti od veličine kalupa za tortu,
    • malo mlijeka,
    • 100 g šlaga,
    • 300 ml mlijeka

Priprema torte

Puter ili margarin sobne temperature umutite sa polovinom šećera u prahu.

Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali

Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali

Bjelanca umutite u snijeg uz dodatak prstohvata soli. Žumanca skuhajte na pari sa preostalim šećerom u prahu i mutite mućkalicom oko 15 minuta. Za to vrijeme otopite čokoladu.

U umućen puter dodajte jaja, otopljenu čokoladu i mutite mikserom. U prohlađenu smjesu postepeno dodajte bjelanca i špatulom lagano sjedinite.

Po obodu u dnu kalupa poredajte piškote koje ste prethodno samo na trenutak umočili u mlijeko. Umjesto piškota možete da koristite i neki drugi keks koji volite (nor. plazmu). 

Izlijte fil i ostavite u frižideru da se dobro stegne. Prije serviranja premažite tortu umućenim šlagom, piše Žena.blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije