S voćem, a slano: Počastite se zimskom salatom s kruškama

0
Radiosarajevo.ba
S voćem, a slano: Počastite se zimskom salatom s kruškama
Foto: Pexels / Saznajte i kako provjeriti jesu li kruške zrele

Zimska prehrana uglavnom podrazumijeva teža jela, pa je s vremena na vrijeme, radi ravnoteže, potrebno konzumirati nešto laganije poput ove jednostavne, ali ukusne salate.

Zimska salata od krušaka jednostavna je za napraviti, a podjednako je efektna i za svečane prilike, ali i za ‘obične’ dane kada ti se jede nešto jako fino, a lagano.

Obavezno pazite da odaberete zrele kruške. Njihov prirodno slatki okus i bogata baršunasta, ali hrskava tekstura čine ih apsolutno neodoljivima. Ova sjajna salata najbolji je način da u kruškama uživate na drugi način. Iako kruške možeš pronaći u trgovinama tokom cijele godine, tokom jeseni i zime one su ipak na vrhuncu sezone i najslađeg su okusa.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

A, kako ćete provjeriti jesu li kruške koje kupujete zrele? Nježno pritisnite vrat ploda: ako je mekan to znači da su kruške zrele. Ako je čvrst, najbolje ih je ostaviti u frižider dok potpuno ne sazru.

Zimska salata s kruškama
(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 150 g matovilca
  • 200 g kuhane cvekle
  • 3 kašike soka od limuna
  • ½ male kašike senfa
  • sol i biber
  • prstohvat šećera
  • 4 kašike ulja
  • 2 kruške
  • 4 kašike klica
  • 500 g pilećeg filea
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike grubo nasjeckanih oraha 
Brz i jednostavan recept za slane grickalice: Isprobajte ukusne domaće krekere

Brz i jednostavan recept za slane grickalice: Isprobajte ukusne domaće krekere

Postupak:

Matovilac očistito, oprati i protresti. Cveklu najprije narezati na šnite, a potom na trake širine 5-10 mm. Oboje raspodijeliti na 4 tanjura.

Napraviti dressing od senfa, soka od limuna, soli, bibera, šećera i ulja. Kruške oprati, očistiti i narezati na tanke kriške.

Zatim ih kratko uroniti u dressing, poslagati po salati te posuti preostalim dresingom. Klice isprati.

Piletinu prati i posušiti, ukoso narezati na manje odreske pa ih prepržiti na vrućem puteru sa svake strane. Posoliti i pobiberiti i poslagati na salatu. Na kraju salatu pospite klicama i orasima, piše Gastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije