S voćem, a slano: Počastite se zimskom salatom s kruškama

0
Radiosarajevo.ba
S voćem, a slano: Počastite se zimskom salatom s kruškama
Foto: Pexels / Saznajte i kako provjeriti jesu li kruške zrele

Zimska prehrana uglavnom podrazumijeva teža jela, pa je s vremena na vrijeme, radi ravnoteže, potrebno konzumirati nešto laganije poput ove jednostavne, ali ukusne salate.

Zimska salata od krušaka jednostavna je za napraviti, a podjednako je efektna i za svečane prilike, ali i za ‘obične’ dane kada ti se jede nešto jako fino, a lagano.

Obavezno pazite da odaberete zrele kruške. Njihov prirodno slatki okus i bogata baršunasta, ali hrskava tekstura čine ih apsolutno neodoljivima. Ova sjajna salata najbolji je način da u kruškama uživate na drugi način. Iako kruške možeš pronaći u trgovinama tokom cijele godine, tokom jeseni i zime one su ipak na vrhuncu sezone i najslađeg su okusa.

Nesreća u BiH: Automobil podletio pod teretni voz

Nesreća u BiH: Automobil podletio pod teretni voz

A, kako ćete provjeriti jesu li kruške koje kupujete zrele? Nježno pritisnite vrat ploda: ako je mekan to znači da su kruške zrele. Ako je čvrst, najbolje ih je ostaviti u frižider dok potpuno ne sazru.

Zimska salata s kruškama
(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 150 g matovilca
  • 200 g kuhane cvekle
  • 3 kašike soka od limuna
  • ½ male kašike senfa
  • sol i biber
  • prstohvat šećera
  • 4 kašike ulja
  • 2 kruške
  • 4 kašike klica
  • 500 g pilećeg filea
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike grubo nasjeckanih oraha 
Brz i jednostavan recept za slane grickalice: Isprobajte ukusne domaće krekere

Brz i jednostavan recept za slane grickalice: Isprobajte ukusne domaće krekere

Postupak:

Matovilac očistito, oprati i protresti. Cveklu najprije narezati na šnite, a potom na trake širine 5-10 mm. Oboje raspodijeliti na 4 tanjura.

Napraviti dressing od senfa, soka od limuna, soli, bibera, šećera i ulja. Kruške oprati, očistiti i narezati na tanke kriške.

Zatim ih kratko uroniti u dressing, poslagati po salati te posuti preostalim dresingom. Klice isprati.

Piletinu prati i posušiti, ukoso narezati na manje odreske pa ih prepržiti na vrućem puteru sa svake strane. Posoliti i pobiberiti i poslagati na salatu. Na kraju salatu pospite klicama i orasima, piše Gastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije