Stručnjaci objasnili: Evo kako potrošiti više kalorija tokom vježbanja

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci objasnili: Evo kako potrošiti više kalorija tokom vježbanja
Foto: Freepik / Ilustracija

Iako količina kalorija koju će svaka osoba sagoriti tokom određenog dana varira, ipak postoje neki načini na koje možete povećati količinu energije koju sagorijevate.

Daniel Saltos, fitness trener preporučuje da pripazite na otkucaje srca. "Ubrzan broj otkucaja srca znak je da srce pumpa više krvi. To zahtijeva više kisika i energije, što rezultuje većim sagorijevanjem kalorija", kaže Saltos.

Veći intenzitet vježbanja i smanjenje vremena odmora između ponavljanja mogu pomoći u održavanju većeg broja srčanih otkucaja. "Ako obično pravite minutu pauze između serija, pokušajte se odmarati kraće, 30 do 45 sekundi", jedna je od mogućnosti koje predlaže Saltos.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Luke Zocchi, fitness trener slaže se sa Saltosom i kaže da kraće odmaranje između ponavljanja troši više kalorija.

"Umjesto pasivnog odmora između serija u trajanju od 60 sekundi odaberite 'aktivan' odmor preskačući konopac. Tako ćete sagoriti puno više kalorija tokom jedne sesije", kaže Zocchi.

Želite da imate savršen struk? Evo kako ćete uspjeti u tome

Želite da imate savršen struk? Evo kako ćete uspjeti u tome

"Ako je vaš cilj samo sagorjeti kalorije, ovo je sjajan način, ali ako vam je cilj izgraditi snagu, trebali biste se odmarati 60 sekundi kako biste bili spremni za sljedeću seriju", dodao je.

Je li prehrana važna kada je u pitanju sagorijevanje kalorija?

Visokokalorična dijeta će zahtijevati više tjelovježbe kako biste sagorili dovoljno kalorija da biste smršali.

"Broj unesenih kalorija najvažniji je faktor o kojem ovisi hoćete li smršati. Lakše je smršati samim smanjenjem unosa kalorija nego vježbanjem", kaže Dr. sc. Janet Brill, nutricionistica.

"To je zato što treba jako puno vježbati da bi se postigao kalorijski deficit. Ali, to ne znači da biste trebali ograničiti unos kalorija i odreći se hranjivih tvari. Nutritivno bogata prehrana dat će vam energiju potrebnu da kvalitetno odradite trening i izgradite mišiće i snagu", objasnila je.

Kineska dijeta skida do pet kilograma za sedam dana: Evo jelovnika kojeg se trebate pridržavati

Kineska dijeta skida do pet kilograma za sedam dana: Evo jelovnika kojeg se trebate pridržavati

"Ako aktivno vježbate ne zaboravite jesti dovoljno kako ne biste sagorili previše kalorija jer to može uzrokovati dugoročno smanjenje brzine metabolizma, umor i slabije kosti", dodala je Brill, piše Miss7zdrava.

Ne opterećujte se previše kalorijskim deficitom i brojem na vagi. Umjesto toga, treneri i stručnjaci preporučuju da se fokusirate na poboljšanje cjelokupnog zdravlja, fizičkog i mentalnog. "Trebali biste gledati na svoj trening kao na način da ojačate, postanete brži, budete pokretljiviji i živite boljim životom kako starite", kaže Zocchi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije