Želite da imate savršen struk? Evo kako ćete uspjeti u tome

0
Radiosarajevo.ba
Želite da imate savršen struk? Evo kako ćete uspjeti u tome
Foto: Pixabay.com / Struk

Sada je pravo vrijeme da počnete sa vježbama koje su fokusirane na stomak i da oblikujete savršen struk.

Bez obzira na godišnje doba, uvijek je pravi trenutak da učinite nešto dobro za svoje tijelo i organizam, a kada tu odluku prate zadovoljavajući vizuelni rezultati, složit ćemo se da je to "win win" situacija!

Dobro oblikovan struk je jedan od najvećih fitnes imperativa, a za postizanje vitkijeg struka važno je izbjegavati hranu bogatu šećerima i zasićenim mastima i povećati unos proteina, vlakana i zdravih masti.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Također, pijte dovoljno vode tokom dana kako biste spriječili zadržavanje tečnosti u tijelu koje može izazvati oticanje i nadimanje.

Isto tako, kada ste pod stresom, vaše tijelo luči hormon kortizol, koji može uticati na taloženje sala na stomaku, iako je u savremenom svijetu stres sastavni dio naše svakodnevice, pokušajte da ga ublažite vježbanjem, meditacijom ili drugim tehnikama opuštanja.

Često uvlačite stomak? Stručnjaci objašnjavaju zašto je to opasno

Često uvlačite stomak? Stručnjaci objašnjavaju zašto je to opasno

Štaviše, nedostatak sna može uzrokovati povećanje nivoa kortizola i smanjenje nivoa leptina, što može dovesti do prejedanja. Zato pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati svake noći.

Pored vježbi za stomak, uključite i vježbe koje angažuju cijelo tijelo, kao što su kardiovaskularne vježbe i trening snage. Ovo će vam pomoći da sagorite kalorije i održite vitku liniju. Što se tiče vježbanja, u nastavku smo odabrali nekoliko osnovnih vježbi ako želite da postignete lijepo definisan struk!

Plank

Plank je statična vježba koja aktivira trbušnjake, leđa i druge mišiće cijelog tijela. Ostanite u plank položaju što duže možete i vremenom povećavajte broj minuta.

Bicycle

Ova vježba se fokusira na vanjske i unutrašnje dijelove trbušnih mišića. Lezite na pod, savijte kolena i stavite ruke iza glave i podignite ramena i okrećite torzo naizmjenično lijevo i desno.

Suprotni udarci

To je vježba koja cilja na donji dio stomaka. Lezite na leđa i savijte koljena, navodi AloOnline. Podignite noge sa poda, a zatim ispružite jednu nogu dok istovremeno podižete suprotnu ruku i pokušavate da ih spojite.

Bočni plank

Bočni plank je jedna od najboljih vježbi za definisani struk jer aktivira vaše bočne trbušne mišiće. Lezite na jednu stranu, podignite tijelo i oslonite se na podlakticu. Zadržite položaj koliko god možete.

Sklekovi sa rotacijom

Ova vježba aktivira trbušne mišiće, leđa i grudi. U položaju za sklek podignite jednu ruku i okrenite se u stranu, a zatim se vratite u početnu poziciju i ponovite na drugoj strani.

Omiljeni napitak skida salo sa stomaka ali, ipak, budite oprezni

Omiljeni napitak skida salo sa stomaka ali, ipak, budite oprezni

Važno je zapamtiti da vježbe za mršavljenje struka neće ukloniti salo sa stomaka ako se ne pridržavate izbalansirane ishrane i ne bavite se aerobnim vježbama koje sagorijevaju kalorije.

Također, važno je da se fokusirate na cjelokupno jačanje tijela da biste postigli najbolje rezultate, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije