Omiljeni napitak skida salo sa stomaka ali, ipak, budite oprezni

1
Radiosarajevo.ba
Omiljeni napitak skida salo sa stomaka ali, ipak, budite oprezni
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Određena količina visceralne masti na trbuhu skrivena je duboko ispod kože i potrebna je za zaštitu i izolaciju organa. Međutim, višak visceralne masnoće povezan je s nizom potencijalno opasnih stanja i bolesti, uključujući dijabetes.

Glavni uzroci nakupljanja visceralnog sala su previše masne hrane i premalo tjelesne aktivnosti, a osim ovih promjena načina života, još jedna navika bi vam mogla pomoći da se riješite sala na trbuhu.

Riječ je o uvrštavanju kafe, mnogima omiljenog napitka, u dnevnu rutinu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Will Smith objavio fotografiju i poručio: U najgoroj sam formi ikad

Will Smith objavio fotografiju i poručio: U najgoroj sam formi ikad

'Kofein u kafi poboljšava termogenezu, omogućujući vašem tijelu da sagorijeva više kalorija. Ipak, savjetujem vam da kafu konzumirate umjereno. Uzimanje velikih količina kafe može dovesti do razdražljivosti, glavobolje, ubrzanog rada srca, nervoze, nesanice i drhtanja mišića', kaže dijetetičarka Natalie Komova.

Ovu tvrdnju, kako se dalje navodi, potkrijepilo je nekoliko studija.

Jedno je istraživanje pokazalo da kofein može utjecati na težinu, indeks tjelesne mase (BMI) i smanjiti tjelesnu masnoću. U sklopu istraživanja analizirali su rezultate 13 postojećih studija s više od 600 sudionika. Utvrđeno je da se svaki put kad neko udvostruči unos kofeina, BMI i tjelesna masnoća smanjuju.

Zasebna studija koju je provela Harvard School of Public Health 2020. pokazala je da četiri šalice kafe dnevno mogu smanjiti tjelesnu masnoću za četiri posto.

Ipak, treba biti oprezan i prije svega na prvo mjesto staviti redovnu tjelesnu aktivnost te zdravu i uravnoteženu prehranu.

'Višak tjelesne masnoće neće se brzo otopiti uz samo nekoliko šalica kafe dnevno', naglašava Lona Sandon sa Sveučilišta Texas Southwestern Medical Center.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije