Debljina je bolest: Gojaznost skraćuje život

Radiosarajevo.ba
Debljina je bolest: Gojaznost skraćuje život

Gojazne osobe umiru prosječno četiri godine ranije od osoba koje imaju normalnu težinu, objavili su istraživači sa City University u New Yorku, prenosi Tanjug.

Najveće povećanje rizika za preranu smrt je uočeno kod osoba koje su gojazne u srednjem životnom dobu, piše American Journal of Public Health.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljani od 1988. godine, pri čemu se pokazalo i da je gojaznost povezana s najmanje 20 posto većim rizikom za smrt od svih uzroka.

Naučnici smatraju da je ukupan negativan efekat gojaznosti na zdravlje veći nego što se vjeruje i ističu da ih posebno zabrinjava povećanje broja gojaznih među djecom i tinejdžerima.

Nedavno je objavljena danska studija u kojoj se tvrdi da su muškarci koji su gojazni u ranim dvadesetim godinama pod dva puta većim rizikom od svojih vršnjaka prosječne težine da umru prije navršene 55. godine.

Debljina i službeno proglašena bolešću

Inače, Američka medicinska asocijacija je u junu 2013. i zvanično uvrstila gojaznost među bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije