Starinski recept s daškom modernog: Juneći gulaš idealan za zimske dane
Ako nemate ideju šta da skuhate za ručak, donosimo vam recept kojim će se oduševiti svi ukućani.
Gulaš je pravi specijalitet koji se može spremiti na više načina, a jedan od najpoznatijih je juneći. Donosimo recept za starinski gulaš, ali sa malo modernog ruha.
Nevjerovatnog je ukusa, idealan za ove zimske dane.
Sastojci:
500 grama junetine od buta
2 crvena luka
150 grama mrkve
20 ml ulja
250 grama sjeckanog paradajza
kašičica ljute crvene mljevene paprike
1/2 kašike ajvara
čehno bijelog luka
1/2 chili papričice
kašičica koncentrata paradajza
1/2 kašike brašna
kašika peršuna
sol, biber
Priprema:
1. Na ulju popržite junetinu nasjeckanu na manje kocke. Dodajte sjeckani luk i mrkvu. Dinstajte oko 5 minuta, sklonite s vatre i umiješajte koncentrat paradajza, mljevenu papriku i bijeli luk.
2. Vratite na vatru, dodajte sjeckanu chili papričicu i paradajz, posolite i pobiberite. Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još vode.
3. Brašno razmutite u malo hladne vode i umiješajte u supu. Kratko prokuhajte, dodajte ajvar i pospite sjeckanim peršunom, piše Stil.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.