Odlično za vikend: Tortilje s jajima i puno sira na francuski način

0
Radiosarajevo.ba
Odlično za vikend: Tortilje s jajima i puno sira na francuski način
Foto: Wikipedia / Tortilja sa jajima i sirom

Michelinov šef Francuz Nicolas Abello iz restorana L'Appart u New Yorku inspiraciju vuče iz klasičnih francuskih recepata kojima daje moderan štih.

Jedno od njegovih omiljenih jela koje može poslužiti za doručak vikendom ili kakvo druženje s prijateljima je francuska quesadilla – tortilja za ljubitelje sira. Za pripremu ne treba više od 20 minuta.

Priprema

Sve što trebate je pripremiti jaja, mladi luk, maslac, mlijeko ili vrhnje, tortilju i dovoljno sira koji će se lijepo rastopiti.

"Tajna slasti je u jajima. Najprije rastopite maslac na tavi pa dodajte sjeckani luk. Prije nego luk potamni ulijte mješavinu jaja, soli i papra s malo vrhnja ili mlijeka pa pecite na jakoj vatri neprestano miješajući“, kaže šef.

Za jaja će vam trebati najviše tri minute, a zatim ih prebacite u posebnu posudu. U velikoj tavi zagrijte tortilju i okrenite je.

Zatim dodajte velikodušnu količinu naribanog sira i jaja pa preklopite tortilju i nastavite je peći oko minutu do dvije na slabijoj vatri. Poslužite s omiljenim umakom ili povrćem poput rajčice i paprike.

U tortilju, osim jaja i sira možete dodati i na kockicu narezanu pečenu piletinu ili šunku, kukuruz, grah ili sjeckane ljute papričice, prenosi dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije