Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

0
Radiosarajevo.ba
Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar
Fena / Domaći ajvar

Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana.

Možete ga napraviti i sami, a mi vam donosimo recept da bude baš kao iz kuhinja naših starih.

Važno je znati da je u prosjeku za kuhanje ajvara potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme lako ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama.

Za pripremu ajvara je ključno strpljenje jer se mora dugo miješati i lagano krčkati više sati.

No, ako želite uživati u ovoj domaćoj poslastici, a nemate previše vremena na raspolaganju, isprobajte ovaj brzi recept za ajvar.

Ovo je recept kojim ćete dobiti oko 5 kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izbjegnite.

Za recept za ajvar od paprika i patlidžana trebat ćete:

5 kilograma crvene rog paprike,
2.5 kilograma patlidžana,
2 glavice bijelog luka,
5 litara vode,
200 ml sirćeta,
800 ml biljnog ulja,
1 velika kašika soli,
nekoliko ljutih feferona po želji.

Priprema:

1. Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Bijeli luk ogulite i očistite.

2. U velikom loncu zagrijte 5 litara vode sa sirćetom i kašikom soli. Kad voda uzavre, kuhajte paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.

3. Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.

4. Patlidžane, paprike, bijeli luk i feferone sameljite u mašini za mljevenje. 

5. 800 ml ulja zagrijte u dubokom loncu te stavite pržiti dobijenu smjesu od bijelog luka, paprika, patlidžana i feferona. Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte oko dva sata.
Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću.

6. Kuhani ajvar pohranite u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavite preko noći da se ohladi. Staklenke možete sterilizirati tako da ih ostavite u rerni zagrijanoj na 80 stepeni desetak minuta, piše Kreni zdravo.

Napomena: Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa bi se mogao početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ako želite da ostane svjež i jestiv duže vremena, možete sterilizirati staklenke u koje ćete pohraniti ajvar, protresti napunjene staklenke kako bi izašao višak zraka, nakon punjenja staklenke vratiti u rernu na 60 stepeni Celzijevih kako bi došlo do pasterizacije.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije