Slasni ručak: Recept za složenac od krompira, sira i piletine

0
Radiosarajevo.ba
Slasni ručak: Recept za složenac od krompira, sira i piletine
Twitter / Ilustracija

Ako ne znate šta ćete danas za ručak donosimo vam sjajan recept. Najbolje kod njega je što je jednostavan za pripremiti. Ovaj složenac s piletinom, krompirom i sirom se dodatno zapeče i tako postaje još slasniji. Ako ste i vi u potrazi za jednom kalorijskom "bombom", isprobajte ovaj recept. 

Sastojci: 

- 1,5 kg krompira

- 500 grama pilećeg bijelog mesa

- 1 veći luk

- 3 velika jaja

- 2 jogurta (400 ml)

- 10 dag ribane gaude ili trapista

- 5 dag ribanog parmezana ili grana padana

- sol i papar

Priprema: 

1. Piletinu operite i narežite na sitne kockice. Na sitno nasjeckajte i luk te ga propržite. Kada zažuti, dodajte piletinu, posolite, popaprite i dodatno začinite po želji te sve skupa dinstajte 10-tak minuta. 

2. Krompir ogulite, narežite na kriške srednje debljine, ni previše tanke ni previše debele. Prokuhajte ih kratko oko 5 do 7 minuta pa izvadite pažljivo krompir uz pomoć cjediljke i pustite da se ocijedi. 

3. Jaja razmutite, umiješajte u njih jogurt i malo posolite. Protvan po želji premažite s malo putera. Prvo dno prekrijte s polovinom prokuhanog krompira koje potom posipajte s polovinom ribane gaude ili trapista. Preko toga stavite piletinu, prelijte s polovinom smjese jaja i jogurta i posipajte s drugom polovinom gaude. Preko toga posložite ostatak krompira, posipajte s ribanim parmezanom i prelijte s ostatkom smjese jaja i jogurta. Po želji možete posipati s malo sjeckanog vlasca ili peršuna. 

4. Pecite složenac na 190 Celzijevih stepeni oko 30 minuta ili dok na vrhu lijepo ne požuti, prenosi Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije