Savršen obrok za ljetne dane: Donosimo vam tri recepta salate s piletinom

0
Radiosarajevo.ba
Savršen obrok za ljetne dane: Donosimo vam tri recepta salate s piletinom
Foto: Pexels / Ilustracija

U toplije dane najviše volimo jesti lagane salate koje su zasitne i ukusne, a upravo su takve ove salate s piletinom.

Ako i vas iz dana u dan muči ono "šta ćemo sutra jesti" pitanje, na pravom ste mjestu. Poznato je da tokom toplijih mjeseci baš i ne volimo previše vremena provoditi u kuhinji, za šporetom i nad pećnicom, pa su zato brzi i jednostavni recepti kao stvoreni za ovo doba godine. A najbrži i najjednostavniji ručkovi su zasigurno lagane salate kao stvorene za vruće dane.

Osim što su zdrave, hranjive i lagane, ove salate gotove su u tren oka, a jedino što moraš ispeći je komad piletine koji ćeš dodati svojim salatama kako bi ih podigla na novu razinu.

Neymar operisao koljeno, pauzira najmanje mjesec

Neymar operisao koljeno, pauzira najmanje mjesec

Salate s piletinom obavezne su za ljeto, a osim što ih možete jesti svježe, bit će jednako ukusne ako ih zapakujete i ponesete na posao. U nastavku pronađi tri jednostavna recepta za najukusnije ljetne salate s piletinom.

Bogata salata s piletinom i tikvicama

Sastojci:

- 1 pileća prsa
- 60 ml balzamičnog octa
- 2 male kašike senfa
- 2 male kašike meda
- 2 luka
- 1.5 male kašike soli
- 1 mala kašika papra
- 100 ml maslinovog ulja
- 5 paradajza
- 1 zelena salata
- 1 svježi krastavac
- 50 g cherry paradajza
- pola avokada
- 1 tikvica

Priprema:

U zdjeli pomiješajte ocat, senf, med i luk, a zatim dodaj malo ulja i papra. Na tavi ispecite piletinu koju ste prethodno začinili solju i paprom, a zatim ju narežite na komade. Na istoj tavi ispecite i tikvice. Pomiješajte zelenu salatu u velikoj zdjeli i dodajte preljev, a zatim dodaj i narezane krastavce, cherry rajčice, piletinu, tikvice, paradajz i avokado po želji. Promiješajte i poslužite.

Brzinski ručak gotov za svega 12 minuta: Idealno jelo za vaše goste

Brzinski ručak gotov za svega 12 minuta: Idealno jelo za vaše goste

Cezar salata s piletinom

Sastojci:

- 2 pileća prsa
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 250 g tostiranog hljeba (narezanog na komadiće)
- 100 g parmezana
- 1 kašika majoneze
- 1 mala kašika senfa
- 2 zelene salate

Priprema:

Na tavi ispecite piletinu i začinite ju limunovim sokom, češnjakom, uljem, solju i paprom. U međuvremenu, napravite preljev za salatu i to tako da češnjak zgnječite u pastu, dodate parmezan, sok od limuna, majonezu, senf i postupno umiješate 4 kašike ulja. Pripremite salatu i polijte je preljevom, a zatim dodajte piletinu, prethodno tostirani kruh koji ste narezali na sitne komadiće i preostali parmezan te sve skupa dobro promiješajte.

Staro bosansko jelo: Pripremite đulbastije koje će vas oduševiti ukusom

Staro bosansko jelo: Pripremite đulbastije koje će vas oduševiti ukusom

Salata s piletinom i breskvama

Sastojci:

- 400 g pilećih prsa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 breskve narezane na četvrtine
- 4 male kašike octa po izboru
- 1 kašika meda
- 50 grama nasjeckanih oraha
- 110 g zelene salate
- 100 g feta sira
- pola ljubičastog luka
- 1 nasjeckani čili (po želji)

Priprema:

Na zagrijanoj tavi ispecite pileća prsa narezana na komade, a zatim ih ostavite sa strane da se ohlade. U istoj tavi zatim ispecite breskve, na malo ulja, i začinite paprom. Pecite jednu do dvije minute sa svake strane. Pomiješajte preostalo maslinovo ulje, ocat, med i čili i time zatim polijte salatu i na vrh salate posložite kriške piletine, luka i breskve i pospite fetom. Prelijte preostalim sokom od pečene piletine i dodajte nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove, piše Žena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije