Staro bosansko jelo: Pripremite đulbastije koje će vas oduševiti ukusom
Đulbastije, staro jelo bez kojeg nije mogla proći svečana trpeza praznika u Bosni i Hercegovini, i danas su popularne u aščinicama.
Svojim mirisom, ukusom i sastojcima plijene pažnju, a omiljene su uz priloge kao što je riža ili pire krompir.
Đulbastije nisu samo mesne šnicle. One su mješavina junećeg mesa sa krompirima, a prelivene su ukusnim bešamel sosom koji se kasnije sa šniclama zapeče u rerni.
Konobarice pronašle 400.000 eura, pa uradile neočekivano: "Ovo nam je najveća nagrada"
Ovaj gastronomski užitak, te kako ga spremiti po receptu, donosimo u nastavku teksta.
Sastojci
- 600 g junećeg mesa
- 400 g rendanog krompira
- 2 luka
- sol
- biber
- bijeli luk
- mlijeko
- brašno
- puter
Ovo je jelo samo za elitu: Pogledajte recept za najdraži ručak Josipa Broza Tita
Priprema
1. U duboku posudu staviti meso i rendani krompir, te dodati sitno rendani luk, bijeli luk i začine.
2. Od dobijene smjese praviti šnicle koje teže oko 100 grama, zbog izgleda istih.
3. Šnicle ispeći na 180 stepeni 30 minuta.
4. Dok se šnicle peku, napraviti bešamel sos tako što se puter istopi, doda brašno, te zaljeva mlijekom dok se konstantno miješa da ne bi nastale grudvice.
5. Nakon što je bešamel gotov, šnicle redamo u dublju tepsiju, te prelijemo bešamelom.
6. Zapeći oko 10 minuta na 200 stepeni u rerni.
Umjesto bešamel sosa, možete dodati kajmak sa kojim se đulbastije serviraju tradicionalno, te servirati u sahanu.
Poslužuje se uz prilog ili sarajevski somun, te sezonsku salatu. Recept preuzet sa Coolinarike.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.