Ovo je jelo samo za elitu: Pogledajte recept za najdraži ručak Josipa Broza Tita

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je jelo samo za elitu: Pogledajte recept za najdraži ručak Josipa Broza Tita
Foto: Screenshot/Wikipedia / Đuveč

Josip Broz Tito je bio veliki gurman, a jedno od jela u kome je uživao je bio đuveč sa junećim šniclama.

Svakodnevno se na internetu pojavljuju recepti jela koje je navodno Tito obožavao jesti, a neke je potvrdio i njegov kuhar.

Većinom se radi o poslasticama, kao što je bledska kremšnita, ali ovaj put donosimo recept za jelo koje je Josip Broz Tito volio jesti.

BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme

BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme

Recept za đuveč

Đuveč je volio jesti za ručak i bilo mu je jedno od najdražih jela.

Sastojci:

  • 3 glavice crvenog luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 300 g mladog luka
  • 6 crvenih i zelenih paprika
  • 6 krompira
  • 500 g paradajza
  • 5 mrkvi
  • 3 patlidžana
  • 800 g šnicli
  • 500 ml umaka od paradajza
  • 150 g riže
  • 70 ml ulja
  • sol, papar, mljevena paprika i ljuta mljevena paprika, po ukusu

Priprema:

Narežite crveni luk i bijeli luk te ih stavite u lonac. Nakon toga narežite mrkvu i mladi luk. Krompir narežite na četvrtine, paprike također na komadiće. Sve ubacite u lonac.

Narežite paradajz, šnicle i patlidžan na kockice i stavite ih u odvojene zdjele. Zagrijte ulje u većem loncu i ispržite crveni luk i bijeli luk. Dodajte meso i pržite pa dodajte paradajz i pržite pet minuta. Zatim dodajte crvenu i zelenu papriku, kao i umak od paradajza. Paprika treba biti napola kuhana. Dinstajte 10 minuta pa dodajte krompir i pržite dok ne omekša.

Nakon još 10 minuta, dodajte mladi luk i mrkvu zajedno. Nakon toga dodajte patlidžan i izmiješajte. Na kraju dodajte rižu. Izmiješajte i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Dodajte začine i kuhajte još desetak minuta. Rernu upalite na 200 stepeni da se zagrije. Stavite u vatrostalnu posudu, a zatim u pećnicu na nekih pola sata. Ostavite da se zapeče. Kada je gotovo, servirajte i uživajte, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije