Ovo je jelo samo za elitu: Pogledajte recept za najdraži ručak Josipa Broza Tita
Josip Broz Tito je bio veliki gurman, a jedno od jela u kome je uživao je bio đuveč sa junećim šniclama.
Svakodnevno se na internetu pojavljuju recepti jela koje je navodno Tito obožavao jesti, a neke je potvrdio i njegov kuhar.
Većinom se radi o poslasticama, kao što je bledska kremšnita, ali ovaj put donosimo recept za jelo koje je Josip Broz Tito volio jesti.
Znate li kolika je maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima bivše Jugoslavije?
Recept za đuveč
Đuveč je volio jesti za ručak i bilo mu je jedno od najdražih jela.
Sastojci:
- 3 glavice crvenog luka
- 4 češnja bijelog luka
- 300 g mladog luka
- 6 crvenih i zelenih paprika
- 6 krompira
- 500 g paradajza
- 5 mrkvi
- 3 patlidžana
- 800 g šnicli
- 500 ml umaka od paradajza
- 150 g riže
- 70 ml ulja
- sol, papar, mljevena paprika i ljuta mljevena paprika, po ukusu
Priprema:
Narežite crveni luk i bijeli luk te ih stavite u lonac. Nakon toga narežite mrkvu i mladi luk. Krompir narežite na četvrtine, paprike također na komadiće. Sve ubacite u lonac.
Narežite paradajz, šnicle i patlidžan na kockice i stavite ih u odvojene zdjele. Zagrijte ulje u većem loncu i ispržite crveni luk i bijeli luk. Dodajte meso i pržite pa dodajte paradajz i pržite pet minuta. Zatim dodajte crvenu i zelenu papriku, kao i umak od paradajza. Paprika treba biti napola kuhana. Dinstajte 10 minuta pa dodajte krompir i pržite dok ne omekša.
Nakon još 10 minuta, dodajte mladi luk i mrkvu zajedno. Nakon toga dodajte patlidžan i izmiješajte. Na kraju dodajte rižu. Izmiješajte i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Dodajte začine i kuhajte još desetak minuta. Rernu upalite na 200 stepeni da se zagrije. Stavite u vatrostalnu posudu, a zatim u pećnicu na nekih pola sata. Ostavite da se zapeče. Kada je gotovo, servirajte i uživajte, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.