Rijetki znaju ovaj recept: Sipajte jogurt u kipuću vodu, dodajte brašno i dobićete sjajno pecivo

1
Radiosarajevo.ba
Rijetki znaju ovaj recept: Sipajte jogurt u kipuću vodu, dodajte brašno i dobićete sjajno pecivo
Foto: Printscreen / Recept za pecivo

Zaboravite na odlazak u prodavnicu kad vam ponestane hljeba, jer vam predstavljamo jedan sjajan recept.

Ovo je divna i laka alternativa hljebu koju možete napraviti samo od jogurta, vode, brašna i malo soli.

Sastojci:

Banjalučke četvorke postale prava atrakcija: Prolaznici ih zaustavljaju kako bi se slikali s njima

Banjalučke četvorke postale prava atrakcija: Prolaznici ih zaustavljaju kako bi se slikali s njima

  • 1 šolja vode (200 ml)
  • 1 šolja jogurta (200 g)
  • 2 šolje glatkog brašna (250 g)
  • 1 kašičica soli

Za fil (opciono):

  • puter
  • sir
  • paradajz
  • korijander
  • salata

Priprema:

Sipajte vodu u lonac, zatim lonac prebacite na šporet, poklopite i pustite da proključa. U kipuću vodu dodajte jogurt, pa dobro izmiješajte lopaticom. Kuhajte oko 4-5 minuta.

Kada istekne vrijeme, skinite lonac sa šporeta i dodajte brašno. Na kraju posolite, promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Sipajte tijesto u dublju činiju i promiješajte ručno. Zatim prebacite tijesto na sto i mijesite dok ne postane glatko.

Umotajte tijesto u tanak rolat. Izrežite na komade veličine oraha, pa zatim tijesto uvijte u kuglu.

Tijesto oblikujte rukama u obliku malih palačinki. Zagrijte suhu tavu na šporetu i pravite palačinke.

Pržite na jakoj vatri dok ne porumeni sa obje strane. Pečene palačinke stavite na kuhinjsku krpu i pokrijte drugim peškirom da se ne osuše. Premažite palačinke puterom. Složite kriške sira na hrpu, dodajte parče paradajza pa zatim peršun. Na kraju dodajte salatu. Pokrijte drugom palačinkom i poslužite. Sada više ne morate po kupovno pecivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije