Šta je ljeto bez punjenih paprika? Isprobaj tri različite varijante
Za neodoljivo jelo, pogotovo za ovakve ljetne dane, donosimo tri zanimljiva recepta.
Punjene paprike
Težina: jednostavno
Vrijeme pripreme: 80 min
Aldin Huskić o Schmidtovoj odluci za NUB: "Optimistični smo, sad je na vlastima da urede Zakon"
Sastojci za 4 osobe:
8 paprika
150 g mljevene teletina
200 g mljevene junetine
150 g riže
100 g tvrdog kravljeg sira
2 žlice sjeckanog peršina
2 režnja češnjaka
250 g pelata
1/2 čaše bijelog vina
maslinovo ulje
sol, biber
Priprema:
Paprikama ukloniti "poklopce", oprati ih i očistiti. U posudi pomiješati obje vrste mesa, dodati rižu, ribani sir, sjeckani režanj češnjaka, peršin, sol i biber (dozirati prema vlastitom ukusu). Po želji umjesto mljevene teletine možete koristiti i meso koje ste izvadili iz sudžukica. Smjesu dobro promiješati i njome puniti paprike. Napunite 3/4 svake paprike i stavite joj "poklopac". U posudi na maslinovom ulju kratko popržiti nasjeckani režanj češnjaka, dodati pelate, malo ih zgnječiti i kratko prokuhati. Začiniti solju i paprom i u umak posložiti paprike. Doliti pola čaše vina i čašu vode.
Poklopiti i kuhati na laganoj vatri pola sata. Povremeno potresti posudu. Prije posluživanja pustiti da se malo »odmore«, a možete ih skuhati i dan ranije. Najbolje su uz pire-krumpir.
Lagana priprema svima dragog jela: Ćufte u sosu koje će vas oduševiti
Paprike punjene kus-kusom
Težina: jednostavno
Vrijeme pripreme: 90 min
Sastojci za 2 osobe:
4 paprike (crvene i žute)
125 g kus-kusa
125 g povrtnog temeljca
200 g cherry rajčica
1 ljutika
100 g maslina bez koštica
10 listića bosiljka
100 g feta sira
sol
30 g pinjola
maslinovo ulje
Priprema:
Paprikama ukloniti poklopac, očistiti ih od opni i sjemenki te oprati pod mlazom vode. Staviti ih na pleh obložen masnim papirom, malo posoliti te pokapati uljem. Peći ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 minuta. Poklopce ćete iskoristiti za punjenje. Ukloniti im stabljiku i sjemenke te ih narezati na kockice. Ljutiku očistiti i narezati na kockice.
Cherry rajčice oprati te narezati na polovice. U tavi na 3 žlice ulja dinstati ljutiku, kad omekša dodati narezanu papriku. Zatim dodati i rajčice, i na laganoj vatri kuhati 15 minuta. Zagrijati povrtni temeljac i kad zakuha preliti preko kus-kusa. Ako se odlučite na punjenje više paprika valja znati da količina temeljca i kus-kusa moraju biti jednake. Pomiješati, poklopiti i pustiti da se upije sva tekućina. Ako nemate temeljac, kus-kus zalijte vrućom vodom koju ste malo posolili i dodajte žličicu maslinovog ulja. Kus-kus prebaciti u veću posudu, razraditi ga vilicom, dodati povrće, feta sir narezan na kockice i masline. Paprike izvaditi iz pećnice, napuniti smjesom te ih vratiti na pleh, pokapati uljem te peći još 25 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti odmah.
Nema ništa bolje od kljukuše: Spremite je u sarajevskoj verziji
Vege punjene paprike
Težina: jednostavno
Vrijeme pripreme: 30 min + 1 sat i 30 min za kuhanje
Sastojci za 4 osobe:
850 g paprika
400 g krumpira
300 g tikvica
300 g cherry rajčica
220 g sira scamorza (provola)
timijan
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Krumpire oprati i skuhati s korom. Ovisno od njihove veličine, trebat će vam 30 do 40 minuta. Dok se krumpir kuha, paprikama odrezati poklopce, očistiti i oprati. Tikvice oprati i naribati na široki ribež. Naribati i sir, a rajčice narezati na četvrtine. U posudi zgnječiti kuhani krumpir, dodati rajčice, tikvice i skoro sav sir. Dio ćete ostaviti za pečenje. Smjesu začiniti solju i paprom te listićima timijana.
Paprike napuniti smjesom, složiti u posudu obloženu masnim papirom, povrh smjese staviti malo naribanog sira i poklopiti poklopcima. Peći 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Umjesto scamorze možete koristiti neki drugi dimljeni sir. Ako ne jedete sir, stavite dimljeni tofu, donosi portal Bljesak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.