Lagana priprema svima dragog jela: Ćufte u sosu koje će vas oduševiti
Ćufte su klasično jelo koje je omiljeno zbog svoje svestranosti i bogatog okusa.
U ovom receptu se kombiniraju sočne mesne kuglice s bogatim, aromatičnim sosom i predstavlja savršenu opciju za obrok koji će zadovoljiti sve vaše ukuse, bilo da se služi uz pire krompir, rižu ili svježe pečeni hljeb.
Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i hranljiv obrok koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje. U ovom receptu naučite kako pripremiti savršene ćufte u sosu koje će postati omiljeni obrok u vašem domu.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci
Ćufte:
500 g mješanog mljevenog mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka, sitno isjeckanog
3 češnja belog luka, sitno isjeckanog
2 kašike prezli
2 kašikice suhog biljnog začina
1 kašika ulja
so
biber
2 kašikice mljevene slatke paprike
Sos:
500 ml pasiranog soka od paradajza
6 dl čaše vode
50 ml ulja
3 kašike brašna
so
1 kašika šećera
Priprema
Izmiješati sve navedene sastojke za ćufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine.
Sos: Propržiti malo brašno na ulju, dodati pasirani paradajz, izmiješati i polako dodavati vodu (sami odrediti gustinu sosa), zatim dodati začine.
Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu (samo da krčka) i kuhati oko 40 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.