Svidjet će se i onima koji ne vole povrće: Ovako se prave najukusnije brokule

0
Radiosarajevo.ba
Svidjet će se i onima koji ne vole povrće: Ovako se prave najukusnije brokule
Pixabay / Ilustracija

Brokula je toliko zdrava da bismo je trebali jesti barem jednom sedmično, ali mnogi je izbjegavaju u širokom luku jer im nije po guštu.

A po guštu im najčešće nije iz jednog jednostavnog razloga: ne znaju je skuhati kako treba.

Nema ništa goreg od prekuhane, bljutave, mlohave bokule, a upravo će vam takva biti ako je prekuhate. Upravo zbog toga mnogi tvrde da ju je potrebno kuhati na pari, ali ta metoda kuhanja nije stvorena za one s manjkom strpljenja i vremena. Nekima se jednostavno ne da zamarati s njom.

Zagrebački policajci pronašli novac i stavili oglas. 'Čeka vas u policijskoj stanici'

Zagrebački policajci pronašli novac i stavili oglas. 'Čeka vas u policijskoj stanici'

Srećom, postoji način za skuhati brokulu na klasičan način, u kipućoj vodi, a da na kraju ostane primamljiva za jelo. Bitno je samo znati pogoditi pravi trenutak za maknuti je s vatre. Ali to nije sve.

Ovako biste trebali postupiti ako želite brokulu koja je ukusna i u kojoj je sačuvana većina vrijednih sastojaka. Očistite je, stabljiku odrežite pa je oljuštite. Najdrvenastiji dio možete odrezati, a ostalo narežite na kockice od otprilike centimetar dužine. Cvjetiće razdvojite.

Posolite vodu i pustite je da uzavre. Ubacite stabljiku i kuhajte je oko dvije minute, potom ubacite cvjetiće.  Kuhajte oko minutu i pol, odnosno dok ne primijetite da je brokula dobila jarku svijetlozelenu boju. To je znak da je gotova.

Odmah je maknite s vatre, procijedite i prebacite u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje. Ocijedite je i začinite po želji te poslužite i uživajte u hrskavom povrću punog okusa, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije