Dodajte kašičicu ovog začina u jutarnju kafu i imat ćete dovoljno energije tokom dana

0
Radiosarajevo.ba
Dodajte kašičicu ovog začina u jutarnju kafu i imat ćete dovoljno energije tokom dana
Foto: Pexel / Čaj ili kafa

Mnogi od nas posežu za kafom više puta dnevno zbog jutarnjeg nedostatka energije. Ali, učinak ovog napitka možete pojačati dodavanjem uobičajenog začina koji možete kupiti u gotovo svakoj trgovini, a možda ga već imate kod kuće. Probajte i uvjerite se sami.

Često pijemo kafu odmah nakon buđenja. Ovo piće povećava količinu kofeina i pomaže nam da bolje funkcioniramo tokom dana. Dodavanje kurkume može povećati njegovu vrijednost za vaše tijelo.

Prvo, to je dragocjen začin koji pozitivno utječe na rad mozga i cjelokupno blagostanje. Kurkuma je bogat izvor antioksidansa i ima protuupalna svojstva, pomaže u liječenju upalnih bolesti i podupire prevenciju. Turmeron, koji se nalazi u kurkumi, pomaže u umnažanju i diferencijaciji moždanih stanica, piše Essanews.

Završen uviđaj: Objavljeni najnoviji detalji o drami u Nevesinju

Završen uviđaj: Objavljeni najnoviji detalji o drami u Nevesinju

Kurkuma potiče metabolizam i odlično djeluje kao dodatak kafi. Ipak, nemojte pretjerati s količinom. Pola kašičice je sasvim dovoljno. Možete probati napraviti i napitak na bazi čaja s kurkumom, đumbirom, limunom i malo meda. Upamtite, kurkuma ima snažan okus, stoga budite oprezni s količinom.

Kurkuma se može dodavati jelima kao začin ili konzumirati u obliku suplemenata (kapsule, prah). Kako je kurkumin topiv u mastima, preporučuje se konzumiranje zajedno s piperinom (koji se nalazi u crnom biberu) i mastima kako bi se povećala bioraspoloživost. Općenito je sigurna, ali kao i kod svake tvari, prekomjerna konzumacija može dovesti do nuspojava kao što su probavni problemi ili interakcije s određenim lijekovima.

Uvijek se isplati posavjetovati se s ljekarom prije redovne upotrebe kurkume kao dodatka prehrani. piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije