Recept Jamiea Olivera za pizzu: Hrskavo i sočno tijesto

Radiosarajevo.ba
Recept Jamiea Olivera za pizzu: Hrskavo i sočno tijesto
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Pizzu više nećete morati naručivati iz restorana. Svi kojima je priprema tijesta najzahtjevniji dio izrade domaće pizze više ne moraju očajavati.

Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver ima recept za savršeno tijesto za pizzu koje će baš svaki put biti hrskavo i sočno pa će svi tražiti još jedan trokut.

Sastojke koji su vam potrebni za dvije do tri pizze srednje veličine piše Novi list.

250 g glatkog brašna i 250 g oštrog brašna

prstohvat soli

jedan suhi kvasac (7 g) ili pola svježeg kvasca (oko 20 g)

4 žlice ulja, preporučuje se maslinovo ulje

kašičica šećera

Priprema:

Pomiješajte brašno i so u jednoj zdjeli. U čašu tople (ne vrele) vode umiješajte kvasac i šećer te ostavite otprilike 5 minuta da se kvasac digne. Zatim ga ubacite u zdjelu s brašnom i soli, dodajte još 300 ml vode i ulje te mijesite rukama dok ne dobijete savršeno glatko tijesto.

Smjestite tijesto u veliku zdjelu, pospite ga brašnom i prekrijte zdjelu krpom. Stavite je na toplo mjesto i čekajte otprilike sat vremena da se tijesto digne.

Nakon što je prošlo sat vremena, izvadite tijesto i gnječite ga rukama kako biste izbacili zrak iz njega. Tijesto odmah možete iskoristiti ili ga možete umotati u foliju i staviti u hladnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije