Domaće jelo kojem nećete odoljeti: Jagnjeća čorba po starom receptu
Domaćim jelima niko ne može odoljeti, a ova čorba gotova je za tili čas i pri tome je zdrava.
Donosimo vam stari recept za izvrsnu i okrepljujuću jagnjeću čorbu.
Sastojci:
-600 g jagnjećeg mesa od vrata, plećke
-2 dl ulja
-150 g luka
-100 g mrkve
-100 g korjena peršuna
-100 g celera
-2 lovorova lista
-3 g bibera u zrnu
-15 g aleve paprike
-150 g svježih babura paprika
-100 g brašna
-150 g paradajza
-1 veza mirođije
-1 veza prešunovog lista
-2 žumanceta
-sok od 1 limuna
-2 l fond voda
-2 dl slatke pavlake
Priprema:
1. U posudu sa zagrijanom masnoćom, staviti sjeckani luk i pržiti da dobije zlatnožutu boju. Dodati jagnjeće meso isječeno na kocke, lovorov list i biber. Sve tako dinstati dok meso postane napola mekano.
2. Dodati korjenasto povrće i dalje dinstati dok povrće i meso ne postane mekano. Dodati alevu papriku i još malo dinstati i zatim naliti fond vodu.
3. Kuhati na umjerenoj temperaturi i dodati soli, sječenu baburu i paradajz, kuhati dok paprika ne omekša.
4. Od masnoće i brašna napraviti zapršku i dodati čorbi uz miješanje. Kuhati još deset minuta i dodati mirođiju, limunov sok i sol, piše Glossy.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.