Recept dana: Okusite Aziju u piletini "kung pao"
Neki to vole "ljuto", a neki i ne.
Većina obožavalaca ljute, začinjene, teške hrane redovno isprobava neobične recepte poput tortilji, morskih plodova u umaku, žar jela i slično.
Ovaj put, za vas smo donijeli neobičan recept koji dolazi iz vremena 80-ih, a važi za jedno od najpopularnijih kineksih jela.
Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura
Piletina kung pao
Sastojci:
- 350 g pilećih prsa
- 4 kašike ulja
- 5 kom papričica
- 2 režnja bijelog luka
- malo đumbira
- 1 kašika cherryja
- 3 kom mladaog luka
- 50 g poprženih kikirikija
Ne znate šta ćete sa prezrelim bananama? Imamo rješenje...
Za marinadu:
- 2 kašičice sojina umaka
- 2 kašičice cherryja
- 1 kašika škrobnog brašna
- 1 bjelanjak
- malo soli
Za umak:
- 1 kašika sojina umaka
- chilli
- 3 kašike vinskog sirćeta
- 3 kašike šećera
- 2 kašičice škrobnog brašna
- 6 kašika supe (temeljca)
Ljetno osvježenje: Počastite sebe zdravim napitkom od dinje
Priprema:
- Piletinu narezati na komadiće, veličine 1×1 cm.
- U zdjeli izmiješati sastojke za marinadu, dodati meso i ostaviti 1 h.
- U drugoj zdjeli izmiješati sastojke za umak.
- U wok na vruće ulje dodati sitno nasjeckani bijeli luk, đumbir i chilli radi arome.
- Dodati piletinu i papričice narezane na tanke rezance i pržiti 1 minutu, stalno miješajući.
- Uliti cherry i malo promiješati.
- Dodati tanko narezane kolutiće mladog luka i pržiti 1 minutu.
- Uliti umak i nastaviti miješati dok se ne zgusne.
- Dodati poprženi kikiriki (ili lješnjak) i malo promiješati.
Recept je iz jedne male knjižice Kineska kuhinja iz 1987. godine, piše Coolinarika.
Jelo poslužite uz rižu ili tjesteninu, prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.