Orijentalna kuhinja: Kako da napravite Sultanski pilav?

2
Radiosarajevo.ba
Orijentalna kuhinja: Kako da napravite Sultanski pilav?
Foto: Coolinarika / Sultanski pilav

Poznato je da su sultani bili vrlo izbriljivi, a tu istančanost možete osjetiti i u sultanskom pilavu. U rižu umiješajte grašak, stavite na topli tanjur i dodajte pirjano mljeveno meso te uživajte u pilavu.

Zvuči jednostavno!

Sastojci:

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

  • 300 g mljevenog mesa
  • 80 g luka
  • 2 kašike margarina
  • 50 ml paradajz pirea
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 2 kašičice vegete, crni mljeveni biber

Za pilav:

  • 200 g basmati riže
  • 600 ml tople vode
  • 250 g graška 
  • 3 kašike margarina
  • 2 kašičice vegete

Priprema:
 
1. Na zagrijanom margarinu popecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso pa pirjajte oko 15 minuta.

2. Nakon toga dodajte majčinu dušicu, papar, vegetu, paradajz pire i pirjajte još oko 10 minuta.

3. Opranu i ocijeđenu rižu kratko popecite na margarinu, dodajte vegetu, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

4. Nakon toga umiješajte ocijeđeni grašak i pokriveno kuhajte još 5 minuta.

Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?

Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?

Posluživanje: 

Rižu i grašak stavite na veliki topli tanjur. Po njima rasporedite pirjano mljeveno meso, sve pospite naribanim sirom i poslužite toplo.

Savjet:
Kuhanu rižu prije serviranja ostavite stajati poklopljenu oko 5 minuta. Riža će biti rahlija, a pilav ukusniji, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije