Orijentalna kuhinja: Kako da napravite Sultanski pilav?
Poznato je da su sultani bili vrlo izbriljivi, a tu istančanost možete osjetiti i u sultanskom pilavu. U rižu umiješajte grašak, stavite na topli tanjur i dodajte pirjano mljeveno meso te uživajte u pilavu.
Zvuči jednostavno!
Sastojci:
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
- 300 g mljevenog mesa
- 80 g luka
- 2 kašike margarina
- 50 ml paradajz pirea
- 1 kašičica majčine dušice
- 2 kašičice vegete, crni mljeveni biber
Za pilav:
- 200 g basmati riže
- 600 ml tople vode
- 250 g graška
- 3 kašike margarina
- 2 kašičice vegete
Priprema:
1. Na zagrijanom margarinu popecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso pa pirjajte oko 15 minuta.
2. Nakon toga dodajte majčinu dušicu, papar, vegetu, paradajz pire i pirjajte još oko 10 minuta.
3. Opranu i ocijeđenu rižu kratko popecite na margarinu, dodajte vegetu, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta.
4. Nakon toga umiješajte ocijeđeni grašak i pokriveno kuhajte još 5 minuta.
Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?
Posluživanje:
Rižu i grašak stavite na veliki topli tanjur. Po njima rasporedite pirjano mljeveno meso, sve pospite naribanim sirom i poslužite toplo.
Savjet:
Kuhanu rižu prije serviranja ostavite stajati poklopljenu oko 5 minuta. Riža će biti rahlija, a pilav ukusniji, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.