Recept za prste polizati: Napravite staru dobru paštašutu

Radiosarajevo.ba
Recept za prste polizati: Napravite staru dobru paštašutu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Italijani jela s tjesteninom dijele u tri kategorije – tjesteninu s umacima, jušna jela s tjesteninom te jela s tjesteninom zapečena u pećnici. Najpopularnija je zasigurno prva kategorija, koja se izvorno naziva pastasciutta, odnosno, tjestenina „na suho“.

Dakle, paštašuta je skupni naziv za sva jela koja se sastoje od tjestenine i umaka. Međutim, u većini naših krajeva paštašuta zapravo predstavlja jedno jelo – tjesteninu s klasičnim, ali i dalje neodoljivim umakom od mljevenog mesa, posipanu s neizostavnim ribanim tvrdim sirom. Paštašuta se tako često miješa s tjesteninom bolognese, što ne čudi, budući da recepti za oba jela mogu sadržavati sličan popis sastojaka. No, glavna razlika leži u trajanju pripreme. Naime, pravi bolognese umak se zapravo svrstava u rague, za koje je karakteristično višesatno kuhanje na niskoj temperaturi, dok za paštašutu nije potrebno izdvojiti čak niti sat vremena.

Pripremite paštašutu u 45 minuta

Više je varijanti recepata za ovo ukusno i brzo jelo, no svaki započinje klasičnom uputom – pirjajte sjeckani luk na maslinovom ulju. Ukoliko želite dodatno obogatiti okus i prehrambenu vrijednost umaka, predlažemo vam da uz luk pirjate i malo usitnjene stabljike celera i naribane mrkve, a ovim sastojcima možete pridružiti i malo ribanog korijena peršuna i celera. Nakon otprilike 5 minuta, kada povrće omekša, dodajte usitnjeni bijeli luk te, po želji, na kockice narezanu svježu papriku. Pirjajte još par minuta, a zatim razmaknite povrće na jednu stranu posude te na drugu dodajte mljeveno meso. Meso posolite, a kada počne otpuštati tekućinu pomiješajte ga s povrćem.

Nastavite s termičkom obradom uz često miješanje, vodeći računa da svaki komadić mesa „osjeti toplinu“ kako bi posmeđio i počeo otpuštati svoje sokove. Kada tekućina gotovo u potpunosti ispari – oko 15 minuta od trenutka dodavanja mesa, sve začinite biberom i, naprimjer, mljevenom sušenom paprikom, a možete i podliti bijelim vinom.

Nakon što se vino reducira, dodajte sjeckane pelate ili pasirani paradajz, a po želji, umak „podignite“ i dodatkom svježeg paradajza. Ukoliko je potrebno, dodajte i malo vruće vode kako biste „utoplili“ meso, pa kuhajte daljnjih 20-ak minuta. Tokom kuhanja, koje se treba odvijati na umjerenoj vatri, prilagodite količinu začina i povremeno promiješajte sastojke, a pred kraj obrade umak oplemenite začinskim biljem. Možete se odlučiti za peršun, origano, bosiljak, mažuran, timijan ili vlasac, naprimjer.

Umak odmah sljubite s tjesteninom.

Pripremljen umak najbolje je poslužiti uz tek kuhanu tjesteninu, a predlažemo vam da prije posluživanja na tanjire, tjesteninu već pomiješate s vrućim umakom. Također, možete i sačuvati malo tekućine od kuhanja tjestenine te s njom, po potrebi, malo razrijediti umak kako bi se bolje sljubio s fusillima, špagetima, pennama ili kakvim drugim oblikom tjestenine. Nikako nemojte zaboraviti jelo finalizirati ribanim tvrdim sirom.

Koji su idealni omjeri sastojaka?

Ostali smo vam dužni navesti popis i omjer sastojaka, no kada se zaželite promjene, poigrajte se s njima. U umak možete dodati različite vrste i kombinacije povrća i začina, a slobodno ga obogatite i preprženim komadićima slanine ili pancete. Također, umjesto mljevenog mesa, možete upotrijebiti, naprimjer, na kockice narezani mekani dio junetine.

Osnovni sastojci za 4 osobe:

• 500 g tjestenine
• 400 g mljevene junetine ili mješavine junetine i svinjetine
• 400 g sjeckanih pelata ili pasiranog paradajza
• 1 glavica luka
• 100-200 g naribanog korjenastog povrća
• 100 ml bijelog vina
• 40 g ribanog tvrdog sira
• 2-3 režnja bijelog luka
• 2 kašike maslinovog ulja
• sol, biber i ostali začini prema ukusu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije