Recepti: 6 domaćih sirupa koji pomažu kod ublažavanja kašlja
Kašalj je jedan od neugodnijih simptoma prehlade, gripe, ali i COVID-a i teško ga se riješiti.
Kašalj može biti u pratnji drugih neugodnosti, kao što su bol u prsima, umor i inkontinencija. Često se događa i da noću ne možemo spavati zbog neugodnog kašlja i nadraženosti grla.
Pored tableta i umjetnih preparata, mnogi kao ispomoć koriste i prirodne sirupe koji mogu pomoći kod ublažavanja kašlja - ovo je šest najefikasnijih recepata:
"San postaje stvarnost": Pogledajte kako će izgledati nova južna tribina na Grbavici
Limun i med
Pomiješajte 2 kašike limunovog soka s 1 kašikom meda. U to dodajte prstohvat ljute paprike. Med oblaže grlo i smiruje nadraženo tkivo. Limun pomaže kod smanjivanja upale i opskrbljuje tijelo vitaminom C koji se bori protiv infekcije. Ljuta paprika potiče cirkulaciju krvi u tom području, čime se ubrzava proces ozdravljenja. Umjesto ljute paprike, možete staviti malo svježe narezanog luka u kojem se nalaze sastojci koji potiču refleks kašlja i iskašljavanje sluzi.
Med i luk
Ogulite i sitno narežite luk (5 ili 6, srednje veličine). Pomiješajte to s 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele sa vodom koja kuha. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 kašiku svaka 2-3 sata.
Klinčić i med
Za pripremu ovog sirupa, pomiješajte 5-6 klinčića sa šoljom meda i ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro maknite klinčiće i uzmite malu kašiku meda po potrebi. Klinčić smanjuje bol, a med smiruje upalu.
Ocat od malina
Ocat od maline možete uzeti sa kašikom, samog ili sa sokom ukoliko vam ne odgovara okus. Ocat je također koristan za grgljanje ako vas boli grlo i kašljete.
Sirup od šipka
Stari "narodni lijek" za kašalj je sirup od šipka koji blago oblaže grlo i bogat je vitaminom C.
Đumbir
Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Jača imunološki sistem pa se koristi kao prirodni čuvar zdravlja: jednu čajnu kašiku naribanog đumbira prelijte s 2 dcl vruće vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Po želji možete dodati med i limun, piše Kiwi.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.