Kako zvuči kašalj koji se povezuje s COVID-19

Radiosarajevo.ba
Kako zvuči kašalj koji se povezuje s COVID-19
Arhiv / Ilustracija

Ljudi širom svijeta su zabrinuti zbog širenja novog soja koronavirusa, koje vlasti pokušavaju brojnim mjerama suzbiti ili usporiti. Trenutno je u svijetu zaraženo više od 244.500 osoba, umrlo je više od 10.000, a oporavljeno više od 86.000 osoba.

Koronavirus, koji izaziva infekciju COVID-19, ima dva ključna simptoma – kašalj i temperaturu, ali je izbio u vrijeme sezonske gripe, pa je teško napraviti razliku.

No, britanski „Radio 2“ podijelio je snimak kako zapravo zvuči suhi kašalj, koji je povezuje s koronavirusom, piše Mirror.

Nakon što je imao poziv od slušaoca koji je jako kašljao, voditelj Jeremy Vine je rekao da BBC-jeva reporterka i doktorica Laura Foster ima snimljen vrlo koristan opis dva osnovna simptoma koronavirusa, prenose mediji.

Laura je onda pojasnila da su dva osnovna simptoma konstantan suhi kašalj i/ili groznica.

Ako puno kišete, curi vam nos ili imate glavobolju, možda ste bolesni, ali vjerovatno nemate koronavirus“, rekla je.

Postavlja se pitanje koliko treba biti visoka groznica za koronavirus i šta je konstantan suhi kašalj.

„To je kada kašljete i ne iskašljavate sluz. U osnovi nema gnojne supstance u vašem tkivu. I to nije kašljucanje s vremena na vrijeme. To je stalni kašalj bez razloga poput pročišćavanja grla ili od pušenja“, kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije