! / Odlično: Kamion sa supstancom za proizvodnju dezinfekcionih sredstava stigao u BiH

20. 03. 2020. u 09:55:00 Fena

Shares: 0

Kamion "Bosnalijeka", koji prevozi supstancu za proizvodnju dezinfekcionih sredstava, deblokiran je u Mađarskoj i pod policijskom pratnjom, preko Hrvatske, stigao je u Bosnu i Hercegovinu.

Kamion je deblokiran zahvaljujući velikim naporima Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH i Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovim transportom će biti osigurane dovoljne količine sirovina za proizvodnju sredstava za dezinfekciju, prijeko potrebnih u pandemiji koronavirusa.

Prema dostupnim informacijama od dobavljača, EU je stopirala izvoz maski i dezinficijenasa. To je jedan od glavnih razloga što dobavljači nisu u mogućnosti da nam isporuče potrebne preparate i tražene količine, već duži vremenski period - navode za Fenu iz JU Apoteke Sarajevo.

S obzirom na situaciju vezano za koronavirus u Kantonu Sarajevo, Javna ustanova 'Apoteke Sarajevo' je poduzela sve aktivnosti da bi nabavila zaštitne maske i dezinficijense od domaćih proizvođača, tako da shodno izlazima zalihe su minimalne.

"Molimo građane da sve navedeno uzmu u obzir, prilikom kupovine, da bismo zajedno svi odgovorili zahtjevima trenutne situacije", ističu iz JU Apoteke Sarajevo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA