! / Pojačane kontrole: Ko ekstra zarađuje na maskama i sredstvima za dezinfekciju

12. 03. 2020. u 15:05:00 Fena

Shares: 95

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), u uvjetima intenziviranja zaštitnih mjera usljed pogoršanja epidemiološke situacije u svijetu uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa (COVID-19), stavlja svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva, te će, između ostalog, vršiti pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme - maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje.

Iz FUZIP-a apeluju na sve privredne subjekte i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta.

Upozoravaju da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem globalne pandemije koronavirusa biti sankcionisane.

FUZIP poziva sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozorava da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane. Također, poziva građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)
- e-mail: [email protected]
- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

 

 

NEMA KOMENTARA